StoryEditorOCM
KorčulaGOSTOVANJE U ZADRU

Moreška na Morskim orguljama

Piše Dora Mikelić
21. travnja 2017. - 15:19

Na poziv Turstičke zajednice grada Zadra, u sklopu obilježavanja Dana Zadarske županije, prošlu srijedu i četvrtak svi Zadrani kao i turisti i posjetitelji mogli su uživati u tradicionalnom viteškom plesu moreški u izvedbi Hrvatskog glazbenog društva Sv. Cecilija iz Korčule.
 
Posjet korčulanskih moreškanata i članova društva Zadru je plod dugogodišnjeg prijateljstva s KUD-om Radovin iz Radovina. U srijedu navečer, moreška je izvedena na Morskim orguljama. Spektakularan prizor jedinstvenog drevnog plesa s mačevima u suton upotpunili su zvukovi morskog instrumenta, a kako doznajemo od članova društva, neobični zvukovi nisu pretjerano smetali izvedbi budući da je tu večer u Zadru bila bonaca.
 
Sutradan, u četvrtak, u Arsenalu je održana svečana sjednica Skupštine Zadarske županije čemu je prethodio mimohod povijesnih postrojbi Kalelargom kojem su, uz moreškante HGD-a Sv. Cecilija, prisustvovali i Kliški uskoci, Vitezovi vranski, Knez Martin posedarski sa svojom svitom te Udruga Paška Alka. Nakon povorke, na Narodnom trgu izvedena su dva najatraktivnija kolpa viteškog plesa moreške.
 
-Ovaj posjet je promocija Korčule, ali ne samo to. Možemo zaista reći kako su Zadrani naši prijatelji. Uspostavili smo nove kontakte, upoznali se s novim ljudima, a došli smo i do ideje o gostovanju moreškanata u Zadru prilikom obilježavanja Oluje 5. kolovoza. Pokušat ćemo realizirati ideju bez obzira na ljetne nastupe i obaveze – ispričao je Velebit Veršić, predsjednik HGD-a Sv. Cecilija.
 
Veršić je novoizabrani predsjednik društva. Nakon 20 godina vođenja limenog orkestra i klapa pri društvu, preuzeo je funkciju predsjednika na kojoj je već tri mjeseca. HGD- Sv. Cecilija trenutno je u pripremama za nadolazeću turističku sezonu, a već sutra počinju s izvedbama komercijalnih moreška za turiste s kruzera.
 

16. travanj 2024 10:16