StoryEditorOCM
KorčulaVATROGASCI S KORČULE POLOŽILI ISPIT ZA RUKOVANJE APARATIMA ZA ZAŠTITU DIŠNIH ORGANA SUDJELOVALI SVI DVD-OVI S OTOKA

Simulacija s dimnim bombama

Piše Tekt: Dora Mikelić
Foto: Andrea Tedeschi
10. travnja 2017. - 16:19

Dobrovoljci DVD-a Vela Luka, DVD-a Blato, DVD-a Smokvica, DVD-a Lumbarda i DVD-a Korčula, polagali su prošlog vikenda stručni ispit za rukovanje aparatima za zaštitu dišnih organa prilikom požara u zatovrenim prostorima. Ispitu je pristupilo nešto manje od 30 vatrogasaca, a nakon položenog pismenog i praktičnog dijela ispita, umjesto dosadašnjih 12 ljudi na cijelom otoku od sad će u zadimljene prostorije s kisikom moći ulaziti još dodatnih 20 vatrogasaca!
Ispit je organiziran u cilju što bolje pripreme dobrovoljaca za nadolazeću požarnu sezonu. Radi se o jednom polaganju u sklopu više njih koji će biti organizirani u travnju na razini Dubrovačko-neretvanske županije. Ispit je organiziran od strane Vatrogasne zajednice župnije, a financiran od strane lokalnih zajednica, županije i Hrvatske vatrogasne zajednice. Domaćini su bili dobrovoljci DVD-a Korčula u čijim su se prostorijama organizirala predavnja te pismeni dio ispita nakon čega je uslijedio praktični dio ispita u staroj, napuštenoj zgradi, nekadašnjoj termoelektrani lokalnog naziva „Žuva“ na trajektnom pristaništu u Korčuli. Izvedena je simulacija dimnim bombama u zatvorenom prostoru prilikom čega su se vatrogasci učili snalaženju tijekom slabe vidljivosti i rukovanjem aparatima za zaštitu dišnih organa te brzim rekacijama spašavanja unesrećenih. Prolaznost na ispitu ocijenjena je odličnom, naglasio je županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović, umjesto dosadašnjih 12 vatrogasaca na cijelom otoku koji su bili obučeni za ulazak, zadržavanje i spašavanje unesrećenih iz zatvorenih požarnih prostora, od sad ih biti preko 30.
„Vježba je simulirala ulaz u prostoriju punu dima kako bi vatrogasci naučili kako se kretati i kako brzo reagirati što je ključno za ovakve situacije. Osim toga bitno je bilo da dobiju razumijevanje o aparatu za zaštitu dišnih organa, da shvate njegova svojstva, koliko mogu s njim i u kojim uvjetima. Većina vatrogasaca na otoku su dobrovoljci, neki su se prvi put susreli s aparatom, bitno ih je dodatno obučiti i pripremiti. Ovako veliki broj dobrovoljaca je bitna stvar za otok, ogroman teret pada na te ljude. Prolaznost je bila odlična, gotovo su svi položili“ – objasnio je zapovjednik Simović
One koji su položili ispit krajem travnja očekuje novi ispit i vježba u Dubrovniku. Radi se o drugoj fazi obuke, naglašava Simović, prilikom koje će se zapaliti pravi požar u kontejneru i simulirati tzv. toplotni udar kao i snalaženje i spašavanje u zatvorenom prostoru s aktivnim požarom. Osim toga u planu su i vježbe za dobrovoljce na Pelješcu, ali i osposobljavanje i animiranje novih vatrogasnih dobrovoljaca što je ključan faktor protupožarne obrane otoka i poluotoka.

 

19. travanj 2024 21:35