StoryEditorOCM
KorčulaJUČER PRONAĐENA JOŠ JEDNA U KNEŽAMA NA KORČULI

Povećan broj uginulih morskih kornjača

Piše Dora Mikelić
11. ožujka 2017. - 13:17

Jučer je u Knežama pronađena još jedna uginula glavata želva, najčešća vrsta morske kornjače u Jadranu.
Glavata želva stalni je stanovnik Jadrana i često je možemo sresti u našem akvatoriju. No, u posljednjih dva mjeseca lokalno stanovništvo pronašlo je veći broj uginulih morskih kornjača. Ribari su vidjeli nekoliko uginulih primjeraka po uvalama malih otočića oko Korčule koje su bile „velike ko mašina za robu“ i vrlo neugodna mirisa.

Jedna je viđena u Lumbardi, a jučer je pronađena druga uginula kornjača u Knežama. Ribar iz Pupnata ugledao je životinju dok je sekao barku, oko nje se širio vrlo neugodan miris. Dok je razmišljao što napraviti, val je povukao kornjaču u dubine.

„Možemo reći kako je povećan broj uginule glavate želve. Razloge možemo pronaći u nižim temperaturama koje su nas zahvatile ove godine i u smanjenom kretanju životinje. Međutim, postoji opravdana mogućnost da su se najele plastike ili sličnih tvari, pretpostavljam da su pregladnjele. Također ne možemo isključiti ni mogućnost da je riječ o kakvoj bolesti, radi se o zašitćenoj vrsti i svaki pronalazak uginule životinje treba prijaviti“ – naglasio je dr.sc. Vladimir Onofri, viši znanstveni suradnik Instituta za more i priobalje u Dubrovniku.

Pronalazak uginule morske kornjače treba prijaviti Županijskom centru Dubrovnik pozivom na broj 112. Nakon poziva, centar obavještava lokalnog veterinara Sergija Vilovića koji je jedan od ukupno šest veterinara u Dalmaciji zadužen od strane Hrvatske agnecije za okoliš i prirodu za zaštitu morskih životinja. Sergio Vilović do sad je primio dojavu o tri uginule životinje.

„Nakon dojave ja preuzimam životinju, radim mjerenja i obdukciju. Upravo se pripremam za obdukciju još jedne uginule kornjače, to je treća ove godine. Prve dvije bile su veličine oko 70 centimetara te težine oko 40 kila, ova treća je nešto manja. Uzrok ugibanja prvih dviju životinja je sadržaj želuca, odnosno ribarski alati koje sam pronašao u želucu. Ako uzmem u obzir samo tri uginule kornjače, ne mogu govoriti o povećanom broju ugibanja“ – objasnio je Sergio Vilović.
Budući da se radi o zaštićenoj životinji, istaknula su obojica stručnjaka, izrazito je bitno da se svaki budući pronalazak prijavi kako bi se mogla voditi adekvatna evidencija i pronaći konkretni razlozi ugibanja glavate želve.

 

23. travanj 2024 14:30