StoryEditorOCM
KorčulaPUPNAT U ZNAKU DOBRE KAPLJICE

Pampinata - čista ljubav prema vinu

Piše Dora Mikelić
12. veljače 2017. - 16:03

U Pupnatu na otoku Korčuli održana je deveta po redu vinska manifestacija Pampinata u organizaciji istoimene udruge okupljajući vrhunske vinare i vinare amatere te promičući kulturu izrade vina.

Nešto manje od 400 stanovnika koji žive u Pupnatu, malom mjestu u unutrašnjosti otoka Korčule, bilo je dovoljno za organizaciju jedinstvenog vinskog događaja već devet godina za redom. Osim Ivana Klakara iz istoimene popularne pjesme, Pupnat je postao poznat po Pampinati, vinskoj manifestaciji u kojoj jednaku ulogu imaju vinari profesionalci i vinari amateri, promičući zajedno kulturu izrade vina tradicionalnim tehnikama.

Pampinata, udruga za promicanje vinske kulture, i ove je godine u rustikalnom ambijentu agroturizma „Pagar“ obitelji Farac, ugostila renomirana imena pelješke, korčulanske, ali i svjetske vinske scene koji su ocjenili 14 bijelih i 14 crnih vina čak 18 vinara amatera iz Pupnata. Najbolji su nagrađeni, uz savjete, preporuke, pohvale ali i kritike, a vina je pratila bogata tradicionalna trpeza na kojoj su se našle delicije poput gulaša od divljači, carpaccio od grdobine i hobotnice te riblji brodet.

„Ideja o osnutku udruge te organizaciju manifestacije došla nam je kroz razgovor još 2008. Nekolicina nas zaljubljenika u vina odlučili smo promicati i poboljšati domaću izradu vina, ono što ljudi prave za sebe, piju u svojim kućama. Uskoro su se u cijelu priču uključili vrhunski vinari koji su dio stručnog ocjenjivačkog suda, neki od njih s nama su već devet godina. Bitno je naglasiti kako Pupnat nije bogat po broju vinograda niti kvaliteti sirovine. Vinari amateri ponekad kupuju grožđe kako bi napravili vino, radi se o pravim zaljubljenicima u izradu“ – objasnio je Nikola Stanišić, predsjednik udruge Pampinata koja u budućnosti planira projekt sadnje novih sorti s Agronomskim fakultetom u Zgarebu te izradu vinskog podruma u centru mjesta.

Kako bi ste se prijavili na Pampinatu kao vinar amater morate biti iz Pupnata. Zbog skromnih financijskih sredstava kojima udruga raspolaže, na manifestaciju se dolazi s pozivnicom. No Pampinata je izašla iz svojih okvira, naglasio je Stanišić, svake godine imaju sve više upita sa i zahtjeva za sudjelovanjem, bilo kao vinar amater ili kao član žirija, ili samo žele doći, večerati, družiti se uz pjesmu i odlična vina. Ona prva manifestacije teško se može usporediti s ovom devetom, a deseta jubilarna koja će se održati dogodine donijet će i neke novosti.

„Planiramo se preseliti u drugi, veći prostor koji će moći primiti više ljudi. Također se nadamo jedan dan proširiti na tjedan dana uz predavanja i edukacije. Moram spomenuti Grad Korčulu, MO Pupnat, ŽLU Korčula te NPKLM Vodovod koji su, zbog svojih novčanih donacija i potpore, neizostavni dio ove priče“ – navodi Stanišić.

Titulu najboljih za bijela vina odnijeli su Markica Farac na prvom, Vlaho Stanišić na drugom, te Josip Molnar na trećem mjestu. Za najbolja crna vina nagrađeni su Jakov Stanišić prvim mjestom, Paval Tvrdeić drugim te Dario Tvrdeić trećim mjestom. Stručni ocjenjivački sud i ove godine bio je sastavljen od renomiranih imena vinske scene kao što su Marija Mrgudić iz Orebića, Igor Radovanović iz Smokvice, Marija Pecotić i Jozo Pecotić također iz Smokvice, Perica Žuvela iz Korčule te Ivica Borovina iz Metkovića.

Pupnat se ovom manifestacijom koja se ponavlja već devet godina istaknuo kao zimska, vinska destinacija s tek nekoliko malih, ograđenih vinograda, što je i značenje latinske riječi pampinatum , starinskog naziva za Pupnat, od koje je sve krenulo.

21. travanj 2024 16:29