StoryEditorOCM
KorčulaU SMOKVICI OTVORENA SPORTSKA DVORANA

Dvorana se gradila trinaest godina i košta 8,5 milijuna kuna

Piše PSD.
4. veljače 2017. - 16:56

Prošlu srijedu otvorena je Školska sportska dvorana koju su Smokvičani čekali dugih 13 godina. Dvoranu je, u nazočnosti pročelnice Županijskog  odjela za obrazovanje, kulturu, znanost i sport Marijete Hladilo, načelnika i gradonačelnika općina otoka Korčule i većim brojem uzvanika i posjetitelja, otvorio župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić naglasivši kako je projekt, vrijedan 8 i pol milijuna kuna, financiran od strane Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Dubrovačko-neretvanske županije i Općine Smokvica.
Projekt izgradnje sportske dvorane započeo je 2004. godine kad je tadašanji ministar znanosti, obrazovanja i sporta Dragan Primorac bio u službenom posjetu Smokvici. Vidjevši staru oronulu zgradu, poznatu pod nazivom Sokolana, u kojoj se održavala tjelesna i zdrastvena kultura i rekreacija, izjavio kako je ta zgrada nejneugledniji prostor kojeg je u životu vidio i kako je država dužna osigurati novčana sredstva za izgradnju nove zgrade. Tadašnji, ali i današnji načelnik općine Lenko Salečić već sutradan je krenuo s pripremom projektne dokumentacije koja je rezultirala izgradnjom novog objekta.
Sređivanje vlasničkih odnosa, prikupljanje potrebnih dozvola i potpisivanje ugovora o financiranju potrajalo je nekoliko godina. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture 2010. godine donosi konačnu odluku o izgradnji određujući parametre financiranja. Projekt će u 80 postotnom iznosu financirati ministarstvo, a 20 postotnom općina pri čemu je uvelike pomogla županija. S vremenom ulogu glavnog financijera preuzima Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije koje prva sredstva uplaćuje početkom 2012. Predviđenih 7 milijuna kuna nakon početka iskopa ubrzo se pretvorilo u 8 i pol milijuna. Zbog premekane podloge napravljena su nova geomehanička ispitivanja tla koja su rezultirala dodatnim radovima na temeljima. Konačna izgradnja započinje 2012 godine, izvođač radova je građevinska tvrtka Lavčević d.d. iz Splita.
Školska sportska dvorana koja je prije dva dana otvorena i spremna za korištenje ukupne je površine 1073 m2. Sastoji se od dvije dvorane, velike dvorane veličine 27x15 metara, te manje veličine 8x10 metara, ima podno grijanje, sanitarne čvorove, tuševe te u potpunosti sređen okoliš. Dimenzije dvorane ipak nisu dovoljne da bi se u njoj mogle održavati službene rukometne ili košarkaške utakmice, a nema ni tribine. No Smokvičani su napokon dobili zgradu u kojoj se djeca mogu baviti sportom u normalnim uvjetima.
„Ovakav objekt znači puno za naše mjesto. Preko 150 djece dobilo je normalne uvjete za bavljenje sportom. Velika dvorana se može koristiti za razne sportove, dok je manja namijenjena borilačkim vještinama. Osim toga, dvorane imaju i društvenu ulogu, u njima se mogu organizirati razni skupovi, probe i slično. Također se može ustupiti korisnicima iz drugih mjesta na otoku“ – objasnio je Lenko Salečić, načelnik Općine Smokvica.
Osim otvorenja dvorane u Smokvici je ovih dana obilježen i Dan općine, blagdan Gospe Kandalore. Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća podijeljena su priznanja, otkrivena je i bista prvom učitelju Smokvičaninu Franu Tomašiću Deževiću, a uskoro će se obilježiti i 140 godina organiziranog školstva u Smokvici.
Dora Mikelić
 

19. travanj 2024 06:32