StoryEditorOCM
KorčulaEMOTIVNi BOŽIĆNI KONCERT HGD SV.CECILIJA

Obilježena 25.obljetica obnove društva

Piše Dora Mikelić
25. prosinca 2016. - 02:14

Kino sala korčulanskog Centra za kulturu bila je puna povodom božićnog koncerta Hrvatskog glazbenog društva Sv. Cecilija. Iako se simpatizeri i obitelji članova društva okupe svaku godinu na božićnom nastupu kako bi poslušali što se radilo 12 mjeseci, ove godine koncert je bio nešto drugačiji.
Naime, osim proslave 25 godina od obnove, članovi HGD-a Sv. Cecilija najavili su promjene u upravi društva i među voditeljima sekcija. Nakon dugih 18 godina od mjesta predsjednika društva oprostit će se Đuro Čehovski, dok će Velebit Veršić, ikona cecilijaša, nakon 20 godina dirigentsku palicu limene glazbe prepustiti akademskom glazbeniku Gabrijelu Tomiću. Oproštajući se od publike obojica su održala kratke, dirljive govore zahvalivši se članovima društva na dugogodišnjoj suradnji.
Božićni koncert je večer kad orkestar limene glazbe pokaže svoje umijeće i sve ono što su pripremali na probama tijekom godine. Ovogodišnji nastup orkestra limene glazbe bio je nešto modernijeg i dinamičnijeg repertoara, a između dva bloka nastup je upotpunio Mješoviti pjevački zbor Sv. Cecilija. Ono što je posebno oduševilo dvoranu je predstavljanje novih mužikanata kojih je sinoć bilo čak sedam. Mladi klarinetisti, flautisti i trubači nastavit će tradiciju sviranja dugu preko 130 godina.
Na temeljima višestoljetnog gregorijanskog crkvenog pjevanja kao i bratimskog pjevanja bratovštine Svih Svetih, davne 1883. godine osniva se HGD Sv. Cecilija,  prvo pjevačko društvo u Dalmaciji. Bila su to vremena žestoke bitke za hrvatski jezik, kulturu i identitet koji se najlakše mogao progurati glazbom. Osim pjevačkih aktivnosti, u sklopu društva kasnije je djelovao i tamburaški sastav, dramska sekcija, pučka čitaonica te narodna glazba. Od onda do danas prošlo je dugih 133 godine tijekom kojih je Hrvatsko glazbeno društvo Sv. Cecilija preživjelo mnoge uspone i padove.
Osnivačka skupština obnove društva dogodila se 28. siječnja 1991. godine. Društvo je tog trenutka krenulo od nule, nisu imali ni prostorije, ni instrumente, ni odore za moreškante. No tadašnje ratne okolnosti probudile su stari cecilijanski duh, uskoro su po cijelom otoku, Žrnovu, Čari, Lumbardi, skupljali stare, neispravne instrumente, popravljali ih i organizirali probe u hotelu Marko Polo. Orkestar je prvi nastup imao na Uskršnji ponedjeljak 1991. godine. Na sinoćnjem koncertu podijeljena su i priznanja za čak 14 članova koji se mogu pohvaliti s 25 godina neprekidnog rada i djelovanja u društvu. Nakon svečanog nastupa druženje se nastavilo do ranih jutarnjih sati u prostorijama društva.
 

19. travanj 2024 15:12