StoryEditorOCM
KorčulaNAJAVA VRUĆE POLITIČKE JESENI

KORČULA Vijećnici SDP-a I HNS-a napustili sjednicu Gradskog vijeća

Piše Dora Mikelić Foto: Dora Mikelić
30. rujna 2016. - 18:03

Napuštanjem 15. sjednice Gradskog vijeća i rušenjem kvoruma prošlu srijedu, gradski vijećnici SDP-a i HNS-a najavili su vruću političku jesen kao i početak kampanje za nadolazeće lokalne izbore u svibnju 2017.
Prilikom aktualnog sata prije početka sjednice, vijećnici opozicije postavili su niz pitanja i primjedbi gradonačelniku Andriji Fabrisu o aktualnim temama u Korčuli i kršenju procedura vezanih za protokol sjednice Gradskog vijeća. Između ostaloga postavljena su pitanja o komunalnim aktivnostima u starogradskoj jezgri, režimu rada Gradskog muzeja i Kuće Marka Pola te izostanku dobre prakse iznošenja godišnjeg izvješća KTD-a Hober. Nakon završetka aktualnog sata pristupilo se utvrđivanju dnevnog reda prilikom čega je vijećnik Darko Tarle (HSP-AS), predsjednik Odbora za Statut i Poslovnik iznio kako gradonačelnik s dnevnog reda povlači točku 3., odnosno izvješće o radu gradonačelnika za razdoblje od 1. Siječnja do 30. lipnja 2016. godine. Gradonačenik je dao obrazloženje kako se ova točka na dnevnom redu našla zbog proceduralne pogreške.
U raspravi o predloženom dnevnom redu vijećnik Zoran Čumbelić (SDP) u ime Kluba vijećnika SDP-HNS iznio je stav kako je predloženi dnevni red u suprotnosti sa Statutom i Poslovnikom po tri osnove: gradonačelnik je prema Statutu dužan polugodišnje izvješće podnijeti Gradskom vijeću do 15. rujna tekuće godine. Osim toga, Čumbelić je imao prigovore na točku 4. o izvršenju Plana gospodarenja otpadom za Grad Korčulu koji je trebao biti usvojen najkasnije do 31. ožujka 2016. godine, te na točku 7. o izvješću o obavljenoj reviziji učinkovitosti upravljanja i raspolaganja nekretninama jedinica lokalne i područne samouoprave koja je predložena na dnevnom redu nakon 9 mjeseci iako je zaprimljena u siječnju 2016.
„Zbog svega navedenog odlučili smo se napustiti sjednicu prije izglasavanja dnevnog reda prilikom čega je Gradsko vijeće ostalo bez kvoruma jer dva vijećnika nisu bila prisutna. Moram naglasiti kako smo mi kao opozicija više puta podržavali gradonačelnika prilikom određenih odluka koje su bile od općeg interesa poput prenamjene sredstava HABOR-a ili kupnje hotela u Račišću, ali ovaj potez je najefikasniji način zaštite interesa sugrađana i institucije Gradskog vijeća koje se ne poštuje kršenjem procedura i zakona“ – naglasio je Zoran Čumbelić.
Predsjednik Gradskog vijeća Joško Cebalo (HDZ) navodi kako se na dnevnom redu previdom službi Grada Korčule našla radna, a ne konačna verzija dnevnog reda za 15. sjednicu. Osim toga naglašava kako su izvješća gradonačelnika u vrijeme kad je dolazio iz redova SDP-a i kasnila i bila loše kvalitete što nikad nije ponukalo vijećnike na odlazak sa sjednice.
„Gradonačelnik nije predao izvještaj jer inzistira na njegovoj sveobuhvatnosti i kvaliteti. Točke na dnevni red se uvrštajavu nakon što ovlašteni predlagatelj iz Grada Korčule upozori na njihov primitak ili vremenski propisan okvir. Za izvješće o reviziji o učinkovitosti upravljanja i raspolaganja nekretninama nema propisanog vremenskog okvira u kojem se treba naći na dnevnom redu, a i radi se o javnom dokumentu koji je svima dostupan. Što se tiče nepoštivanja institucije Gradskog vijeća moram naglasiti kako su vijećnici oporbe sami odbili sudjelovati u odborima pri vijeću na kojima se pripremaju materijali za sjednice čime su uvelike otežali rad samog vijeća. Razumijem kako su sjednice Gradskog vijeća pozornica nadolazećim lokalnim izborima, nitko vijećnicima ne osporava da i na ovaj način pokažu svoje stavove. Birači su u posljednjih nekoliko godina pokazali kome je bolje dati povjerenje“ – izjavio je Joško Cebalo.
Nastavak 15. sjednice Gradskog vijeća predviđenje za utorak 4. listopada 2016. u 18 sati.

20. travanj 2024 01:19