StoryEditorOCM
KorčulaLAG 5 POVUKAO PREKO 1,2 MILIJUNA KUNA

Bespovratna sredstva OPG-ovima iz Europske unije

Piše Dora Mikelić
27. rujna 2016. - 23:23

Lokalna akcijska grupa LAG 5 sa sjedištem u Orebiću do sad je iz EU kroz program 'Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava' realizirala čak 11 potpora vrijednih preko 1, 2 milijuna bespovratnih kuna. Program je pružio mogućnost ostvarivanja sto posto bespovratnih sredstava malim OPG-ovima za kupnju domaćih životinja, bilja i sjemenja, kupnju ili građenje te opremanje zaštićenih prostora ili objekata, kupnju ili zakup poljoprivrednog zemljišta, kupnju poljoprivredne mehanizacije, podizanje novih nasada, poboljšanje kvalitete i proizvodnje, promidžbu proizvoda i slično. Mala poljoprivredna gospodarstva karaktarestična su za otoke, a ovaj program idealan je za vinograde koji sve slabije rađaju ili uštedu goriva i vremena s novom, modernom mehanizacijom. - Osnovni dokument u prijavi za operaciju 6.3.1. je poslovni plan u kojem se radi projekcija poslovanja OPG-a za razdoblje od 10 godina. Zadovoljni smo ostvarenim poticajima, a očekujemo i rezultate ostalih prijavljenih projekata. Agencija za plaćanje do 26. rujna ukupno je izdala 978 odluka na dodjeli sredstava za operaciju 6.3.1. kojima je korisnicima odobreno ukupno 111.310.217,33 kuna, a dijelu korisnika koji su podnijeli Zahtjev za isplatu prvog obroka, već je isplaćeno 36.300.582,72 kuna. Na području LAG-a 5 potporu su ostvarili: OPG Levanat Ivo iz Janjine, OPG Matković Luka iz Postupa, OPG Pekić Vatren iz Janjine, OPG Radomiljac Ante iz Janjine, OPG Radović Branko iz Potomja, OPG Surjan Ranko iz Vela Luke, OPG Šale Marin iz Žrnova, OPG Šare Josip iz Stona i OPG Violić Ivo iz Potomja. Odobreno je 15.000 eura po korisniku – navodi Katarina Slejko, stručna suradnica LAG-a 5.
LAG 5 pokriva veliko područje, čak 11 općina, jedan grad i gotovo 28 tisuća stanovnika. Djeluje već četiri godine na području otoka Korčule, Mljeta i Lastova, poluotoka Pelješca i Dubrovačkog primorja i za sad je jedan od najuspješnijih LAG-ova u Hrvatskoj.
-Bitno je najaviti kako će LAG 5 u bližoj budućnosti raspisivati natječaje. Uloga LAG-a se mijenja od savjetodavne uloge i organizacije civilnog društva do institucije koja će direktno financirati projekte. Prema najavama raspisivanje natječaja bi trebalo početi krajem ove godine. Moram naglasiti kako je LAG 5 jedan od najuspješnijih u Hrvatskoj prema broju članova, broju prijava i prema broju i iznosima povučenih sredstava – zaključila je Katarina Slejko.

19. travanj 2024 00:04