StoryEditorOCM
KorčulaSVEČANOST U KORČULANSKOM BRODOGRADILIŠTU

MINI KRUZER Porinuta Agapa Rose, ruža božanske ljubavi

Piše Dora Mikelić
27. rujna 2016. - 00:25

Jutros je u korčulanskom brodogradilištu LEDA d.o.o. porinut četvrti u nizu te ujedno najveći i najljepši mini kruzer simoboličnog imena „Agapa Rose“.
Izgradnja Agape Rose, što u prijevodu znači ruža božanske ljubavi, započela je u ožujku ove godine u korčulanskom brodogradilištu LEDA d.o.o., a samo šest mjeseci kasnije brodovlasnik „Luxury and sun“ d.o.o. iz Krila Jesenice porinuo je luksuzni, vrlo kvalitetno izrađeni mini kruzer koji se veličinom i izgledom razlikuje od svojih prethodnika. Zanimljiva tamno siva boja kruzeru daje izgled luksuzne jahte, a dužina od gotovo 48 metara uz širinu od 8,2 metra, gaz od 2 metra i visinu palube od gotovo 3 metra, čini ga najvećim kruzerom koji je do sad izrađen u Korčuli i sve to za otprilike 2 milijuna eura bruto. Kum Agape Rose-a koji ga je i krstio šampanjcem otac je i djed brodovlasnika, Ante Vuković kojemu je ovo treće porinuće u životu-po jedno za svakoga sina.
„Naša obitelj se bavi brodarstom već duži niz godina. Već imamo brod za jednonevni izlet u Dubrovnik, a nedavno se ukazala potreba za mini kruzerom kako bi unaprijedili našu ponudu. Unutrašnja konstrukcija broda je specifična, ima zatvoreni hodnik što pruža mogućnost rada tokom cijele godine. Ciljamo na klijente iz skanadinavskih zemalja za zimsko krstarenje. Kruzer može primiti 36 putnika u 20 luksuzno uređenih kabina veličine od 16 do 20 kvadrata, a krstarit će Jadranskim morem“. – istaknuo je brodovlasnik Roko Vuković.
Izgled sve prodaje, naglasio je Roko, pa je tako odlučeno kako će Agape Rose biti tamno sive boje što nije uobičajeno za kruzere u Jadranu. Osim toga, navodi kako su svi radovi obavljeni i zadanim rokovima vrlo kvalitetno i prema dogovoru. Bodogradilište LEDA d.o.o. s tim je još jednaput pokazalo svoju sposobnost da ostane konkuretno na turbuletnom tržištu obrade čelika. Šireći svoju ponudu još je 2012. godine krenulo s izradom servisnih i panoramskih liftova za finsku tvrtku „KONE Elevevators“, a uskoro se prebacilo i na izgradnju mini kruzera za privatne brodare.
„U budućnosti idemo u tom smjeru da se izgradnja i unutrašnje uređenje radi u brodogradilištu. Moram naglasiti kako smo mi drugačije brodogradilište nego ostala u Hrvatskoj, radimo brodove ali i bilo koji drugi posao ili izradu vezanu za čelik. Trenutno smo u pregovorima za izradu serije mini kruzera, a planiramo edukaciju radnika za ribarice, nekakve istraživačke radove kojima će LEDA biti baza, a pregovaramo i s tvrtkom ECA da radimo popravke hidroaviona koji su nedavno počeli letjeti za Lumabardu“. – naglasio je direktor i vlasnik LEDA d.o.o. Nandor Rajšli.
Dok LEDA bude izrađivala dodatne mini kruzere, Agape Rose će krstariti Jadranskim morem i to vrlo brzo. Nakon manjih dodatnih radova u narednih 15 dana i unutrašnjeg uređenja koje će se napraviti u Krilo Jesenici, prva plovidba predviđena je već za svibanj 2017. godine.

18. travanj 2024 12:47