StoryEditorOCM
KonavlePASTORALNI POHOD MONS. MATA UZINIĆA

FOTO Dubrovački biskup sa Cavtaćanima - susreo se i s najmlađima u vrtiću i školi, blagoslovio zgradu općine, zajedno s vjernicima slavio misu

Piše PSD.
23. siječnja 2020. - 15:48

U kanonskom pohodu župi sv. Nikole u Cavtatu u Konavoskom dekanatu dubrovački biskup mons. Mate Uzinić boravio je u petak, 17. siječnja i nedjelju, 19. siječnja.

Zajedno sa župnikom i dekanom Konavoskog dekanata don Matom Karamatićem biskup se u petak susreo s načelnikom Općine Konavle Božom Lasićem i njegovim suradnicima te je blagoslovio zgradu općine. Posjetio je i djecu u Dječjem vrtiću Cavtat, učenike u Osnovnoj školi Cavtat te se susreo s redovnicama Družbe Kćeri Milosrđa koje žive u ovoj župi i fra Ilijom Stipićem iz samostana Gospe od Sniga.

Mise s vjernicima u župi biskup je slavio u petak navečer, na blagdan sv. Antuna Pustinjaka te na drugu nedjelju kroz godinu. Nakon večernje mise u petak susreo se s članovima župnog ekonomskog vijeća i župnog pastoralnog vijeća. Uz nedjeljne mise biskup je neformalno razgovarao s vjernicima te se susreo s članovima župnog zbora.

U propovijedi na blagdan sv. Antuna pustinjaka biskup je okupljenim vjernicima skrenuo pozornost kako je taj svetac nakon prvih stoljeća kada je vrhunac kršćanskog života bilo mučeništvo u vremenima slobode tražio način na koji se može živjeti i umirati za ono u što se vjeruje. Tako je razumio da evanđelje nije dovoljno riječima prenositi drugima nego treba to i do kraja živjeti, i to ne samo polovično nego do kraja. Tumačeći evanđeoski ulomak o uzetoj osobi koju četvorica kroz krov spuštaju da bi joj omogućili susret s Isusom primijetio je kako su mnogi slušatelji bili okrenuti prema Isusu i slušali ga, ali su istovremeno leđima bili okrenuti uzetom i nisu ga primjećivali. Bili su prepreka tome da on može doći do Isusa.

Ne biti prepreka drugima da dođu do Isusa

Povezao je tu sliku s današnjim kršćanima: „Puno puta naš način življenja kršćanstva navezanog na tradicionalizam, za kojeg neki kažu da je mrtva vjera živih, je okretanje leđa onoj stvarnosti koja kuca i na naša vrata, ne gledanje na stvarnost otvorenih očiju. Umjesto da budemo rješenje mi kršćani postajemo često prepreka rješenju“. Skrenuo je pozornost na razliku između tradicionalizma i tradicije koja je dobra, jer je ona živa vjera živih koja se nadograđuje na vjeri mrtvih.

Primjer iz evanđeoskog ulomka, a to je i primjer na koji papa Franjo poziva kad govori o pastoralnom obraćenju, pokazuje četvoricu koja nisu pristala na tu logiku nego traže načine, traže putove, pa ako je potrebno i preko krova. Traže način kako bi uzetog doveli do Isusa, kazao je biskup.

„Želimo li biti Crkva koja ima budućnost trebamo se obratiti na ovaj način, ne biti više prepreka niti našim mladima niti ljudima ovog vremena i prostora da dođu do Isusa, jer ga mi često svojim neautentičnim životom skrivamo. Nego trebamo tražiti načine kako uzete našeg vremena dovesti do Isusa. I omogućiti im da im on može oprostiti grijehe i reći uzmi svoju postelju i hodi. To je zadaća koja je pred nama kao vrlo starom Crkvom koja se može ponositi svojom prošlošću, ali ako je ne vidimo na nov način, ako ne otkrijemo krov i pomognemo uzetom doći do Isusa, bit će samo prepreka, barijera, bedem a nećemo postati ono što bismo kao Crkva trebali biti - poljska bolnica i omogućiti Isusu da vida rane“, poručio je biskup Uzinić.

Sv. Antun pustinjak je promijenio Crkvu svog vremena jer nije nastavio onako kako su svi činili, nije nastavio slušati evanđelje i živjeti po logici ovoga svijeta. On je dopustio da ga evanđelje dotakne, promijeni i učini novim čovjekom, zaključio je dubrovački biskup i poželio vjernicima da se i njima to dogodi.

Poznajemo li mi Isusa?

U ozračju pastirskog pohoda i evanđeoske poruke biskup Uzinić je u nedjeljnoj propovijedi govorio o tri teme, a to su: svjedočenje za Krista koji je svjetlo, (ne) poznavanje Isusa i njegovog poslanja te kako se Isusa može svjedočiti u ovom svijetu i vremenu. „Poznajemo li mi, današnji kršćani, Isusa? Koliko ga poznajemo?“, zapitao se više puta biskup. „Jesmo li ga možda smjestili u svoju tradiciju ili ga doista poznajemo onakvog kakav on jest?“

Podsjetio je i na poziv pape Franje mladima o kojem je govorio u prigodi krizme u ovoj župi, da svaki dan započnu sa zazivom Duha Svetoga te potaknuo ostale vjernike da to i oni svaki dan čine. Surađujući s Duhom Svetim mogu upoznati Isusa kakav on doista jest za razliku od Isusa koje prilagođavamo sebi, a onda će ga moći svjedočiti riječima, životom i svojom uključenošću u zajednicu.

Biskup je posebno zahvalio čitačima na misi, a riječ je o odraslim vjernicima, koji su lijepo navijestili Božju riječ.
 

Angelina Tadić/Dubrovačka biskupija
20. travanj 2024 07:56