StoryEditorOCM
KonavleKOMUNALNI ZAHVATI

POZNAT OKVIRNI DATUM Kad će dovršetak izgradnje kanalizacije na Grudi?

11. prosinca 2019. - 18:07
Teška mehanizacija još intenzivno radi u središtu Grude. Zahvati su dio 14,4 milijuna kuna vrijednog projekata izgradnje kanalizacijskog sustava tog konavoskog mjesta s dvjestotinjak kućnih priključaka, te nekolicinom većih potrošača poput doma umirovljenika, škole, doma za smještaj policijskih službenika...

Direktor Konavoskog komunalnog društva Marko Glavić predviđa završetak investicije krajem listopada sljedeće godine, te najavljuje opsežne radove i za potrošače u Ljutoj:

- Na Grudi je napravljen glavni kolektor do pročistača, a zbog loših vremenskih prilika u Konavoskom polju ostalo nam je završiti još 10 posto poslova. Usporedo se radi i parking sa 65 parkirališnih mjesta u srcu Grude i još 35 prema Ljutoj – otkriva direktor Glavić.

Što se radova u Ljutoj tiče, kaže kako je sve kompletirano za ishođenje lokacijske dozvole koja bi mogla početkom siječnja, a plan je, dodaje, odmah ići na glavni projekt:

- Dokumentacija bi mogla biti kompletirana do prve polovice 2020. godine. U Ljutoj je nekih pedesetak kućanstava, planirane su tri crpne stanice – govori direktor KKD-a o izgradnji 3,8 kilometara duge mreže za odvodnju otpadnih voda od izvorišta do Grude. Glavni cilj je, naravno, očuvati jedinstveni okoliš izvora rječice Ljute blizu restorana i obiteljskih kuća.

Za napomenuti je kako su u listopadu 2017. godine generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor Konavoskog komunalnog društva Marko Glavić potpisali na Grudi Ugovor o sufinanciranju izgradnje kanalizacijskog sustava u tom mjestu.

- Ostvarenjem ovog projekta značajno će se podići kvaliteta života na Grudi, koja je značajno konavosko urbano mjesto koje nije imalo riješenu kanalizaciju. S ovim ugovorom pokrenuli smo rješavanje tog pitanja – izjavio je tom prilikom načelnik Općine Konavle Božo Lasić.

Ugovorom je određeno kako će Hrvatske vode sufinancirati 80 posto troškova, a preostalih 20 posto Općina Konavle. Planirani kanalizacijski sustav sastoji se od jedanaest gravitacijskih i tlačnih, međusobno povezanih kanala, ukupne duljine 11,46 kilometara, te dvije podzemne crpne stanice i biljnim uređajem za pročišćavanje.

Đuroković i Glavić istom su prilikom potpisali i ugovor o sufinanciranju projekta izgradnje kanalizacijskog sustava Molunat.
-Bitno nam je da smo ušli u sufinanciranje s Hrvatskim vodama, projekt je vrlo važan zbog turističkog značaja Molunta, kojem je zbog nedostatka kanalizacije bio onemogućen daljnji razvoj – izjavio je tada Lasić, najavivši skore izmjene urbanističkih planova za Molunat.

- Osim Molunta, rastu i Cavtat, Gruda te Čilipi, a to su četiri ključna konavoska mjesta. Imamo velik broj doseljavanja jer je zemljište jeftinije, stanovanje ugodnije, a i Dubrovnik je blizu’, istaknuo je prigodom potpisivanja ugovora načelnik Lasić.

Izvođač radova na projektu izgradnje kanalizacijskog sustava na Grudi je zajednica ponuditelja Vodoprivreda Split d.d. i Vodoprivreda Vrgorac d.d..
23. travanj 2024 22:46