StoryEditorOCM
KonavleFOTO: PREDSTAVLJENI OVOGODIŠNJI MIRISI BOŽIĆA

Konavljani vas zovu na zagrijavanje, bićerine, zavajune i još puno toga!

27. studenog 2019. - 15:06
Konavoski zdravičar Ilija Kesovija je prepoznatljivom doskočicom i ove godine pozvao sve sugrađane da tijekom predstojećih prosinačkih blagdana posjete tradicionalnu manifestaciju Mirisi Božića u Konavlima koja ove godine bilježi 12. izdanje.

Na promociji programa  Dana konavoske zelene menestre, baštine i vina u organizaciji Agroturizma Konavle govorili su tajnica te udruge Jelena Gale Pregelj, predsjednik udruge Ivo Mujo i član udruge Andrejko Marinović, a s prigodnim glazbenim programom s akustičnom gitarom sudjelovao je i glazbenik Antun Toto Rilović. Novinari su doznali detalje programa koji podrazumijeva bogatu ponudu ruralnog turizma Konavala, živopisne priče i bogatu konavosku baštinu koja podrazumijeva i uživanje u najstarijem zapisanom jelu iz vremena Dubrovačke republike, konavoskoj zelenoj menestri.

-Vina će se degustirati u posebnim čašama, a ulaznice za degustacije moći će se kupiti uoči same manifestacije u info- kućici u poslovnom centru Dubrovnika te ispred Sub- centra u Župi a tijekom same manifestacije moguće ih je kupiti u mlinici Pišta u Donjoj Ljutoj. Vinske ulaznice jamče degustacije odnosno vinokušnje i dva kupona koja se u danima degustacije mogu zamijeniti za boce vina- rekla je Jelena Gale Pregelj i najavila predstojeću promociju u Splitu kako bi i građani Srednje Dalmacije mogli posjetiti konavosku manifestaciju.
Uz prigodni program i goste, show- cooking i gastro- specijalitete otvaranje je 21. prosinca ispred crkve Sv. Nikole u Čilipima i u prostorima KUD Čilipi, a dana kasnije je predviđen degustacijsko- prodajni sajam domaćih tradicijskih proizvoda te Božićni koncert "U susret Božiću" Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Mješovitog zbora Libertas i gostiju u čilipskoj crkvi sv. Nikole. "Večer za zagrijavanje" 23. prosinca kao glazbeno- zabavno- degustacijski program ove godine je nazvano "Tradicija, bićerini i zavajuni" a održat će se u izletištu OPG Zvrko u Drveniku, da bi drugog dana Božića, na Stjepandan uslijedilo obilježavanje povijesne obljetnice "Konavle, stoljetna privlačnost" i predstavljanje bogato opremljenog kalendara Agroturizma Konavle povodom 600. obljetnice ulaska Konavala u sastav Dubrovačke Republike.

Kao i lani, finale ovogodišnje manifestacije je posljednjeg prosinačkog vikenda 27.- 29. prosinca kada su Dani otvorenih vrata odnosno "Dani konavoske zelene menestre, baštine i vina" gdje će posjetitelji na dvadesetak punktova biti u prilici kušati zelenu menestru i degustirati lokalna vina.
      
-"Agrotiurizam Konavle" nastoji zadržati kontinuitet manifestacije, ali i svake godine uvesti neku novost i nešto sadržajnije te bolje nego prethodnih godina. Vjerujemo kako će takvo biti otvorenje Mirisa Božića u Konavlima: bit će raskošnije i u znaku povezivanja četiri najrazvijenije regije hrvatskog ruralnog turizma. U goste nam dolaze Istrani iz Sv. Petra u šumi, tradicioonalno dolaze Slavonci i Baranjci, a ove godine stižu i Međimurci koji će prezentirati svoju priču. Mi smo domaćini, a kao goste iz regije očekujemo ekipu iz Gruda, iz Marića Gaja te susjedi iz općine Ravno. Svi će nazočiti ceremoniji otvorenja uz folklor i pjesmu te prezentaciju njihovih tradicijskih jela i pića uz prezentaciju načina proizvodnje, što će ovogodišnjem događaju dati i posebnu simboliku. Posjetitelji će biti u prilici kupiti tradicijske proizvode i kušati te kupiti proizvoda u koje su naši gosti uložili silnu ljubav i znanje- rekao je o ovogodišnjoj manifestaciji predsjednik Agroturizma Konavle Ivo Mujo te najavio brojna iznenađenja o kojima je nije govorio detaljnije nego ih samo nagovijestio.
Pokrovitelji ovogodišnjih Mirisa Božića u Konavlima su Dubrovačko- neretvanska županija, Općina Konavle, Zračna luka Dubrovnik te Turističke zajednice Dubrovačko- neretvanske županije i Općine Konavle. Partneri manifestacije su Muzeji i galerije Konavala, Društvo prijatelja Dubrovačke starine, KUD Čilipi, KUD Stjepan Radić, Gruda open, Srcem za Konavle, MNK Jadran Ljuta, Sub City Centar, DVD Gruda, Moto klub "Dvije rote" i Hotel More d.o.o. a jedan od medijskih partnera je i Dubrovački vjesnik.
23. travanj 2024 09:32