StoryEditorOCM
KonavleGRADE SE NOVA ŠKOLA U CAVTATU I BAZEN U ČILIPIMA

Pogledajte kako će izgledati nova škola u Rajkovu dolu

Piše Silvia Rudinović Foto: Božo Radić/CROPIX
14. rujna 2019. - 15:44
Cavtatska škola radi u neprimjerenim i nesigurnim uvjetima za djecu. Sa svakom kišom po školi se spotiču o kante zbog prokišnjavanja krova, a na najnoviju najavu gradnje posve nove školske zgrade na Rajkovom dolu, Cavtaćani odmahuju rukom. Više od desetljeća govori se da će radovi početi 'dogodine'. U ponedjeljak je u tu školu krenulo 508 učenika.

Roditelji, škola i lokalna vlast slažu se – škola je dotrajala i što prije treba početi gradnju nove.
- Nažalost, učenicima ne možemo pružiti ono što je za njih najbolje, a to je svakako jutarnja smjena. Naši učenici u školu dolaze iza ručka, u 13,15 i stoje do 17 sati. U matičnoj školi nemamo produženi boravak, a po prvi put smo ga uveli u Područnoj školi Čilipi. Uz veliku pomoć Općine Konavle, organiziramo produženi boravak za 20 učenika prvog i drugog razreda u Čilipima. Naša škola raste i imamo tendenciju daljnjeg porasta što znači da nećemo moći zadovoljiti ni trenutačne potrebe da učenici od 4. do 8. razreda nastavu pohađaju ujutro. Dakle, kad do toga dođe, i četvrtaše ćemo morati staviti popodne zbog skučenosti prostora – kaže Kate Kukuljica, ravnateljica OŠ Cavtat.

- Ekipirani smo kvalitetno, ali objekt je dostajao, nesiguran i unatoč mnogo ulaganja zahvaljujući Općini i naporima Županije, to još uvijek nije dovoljno. Naši učenici koji žive u sredini kao što su Konavle, u blizini Dubrovnika, ne zaslužuju ovakvu školu. Trebali bi imati nešto lijepo i suvremeno – kaže ravnateljica.

Iako je Dubrovačko-neretvanska županija osnivač ove škole, Općina je preuzela aktivnosti rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i izradu projekta. Božo Lasić, načelnik Općine Konavle, vjeruje da će 2020. biti upravo ta godina kad će Rajkov do zaposjesti bageri. Vlada RH prije nekoliko dana donijela je odluku od dodjeli 18.118 četvornih metara, veliki zeleni pojas desno od novog ulaza u Cavtat, uz uvjet da darovano zemljište privedu namjeni u roku od pet godina od sklapanja ugovora o darovanju. Tržišna vrijednost darovanog zemljišta procijenjena je na 10,9 milijuna kuna.

Oko 40 posto zemljišta je bilo u državnom vlasništvu, a ostatak se dijelio na desetak suvlasnika. Rješavanje imovinskih pitanja trajalo je sedam godina, i kad se činilo da od svega neće biti ništa i da će se morati graditi na mjestu postojeće montažne škole, geometrijska dioba ipak je riješena. Idejno rješenje nove škole potpisuje Trames, i to je polazišna točka ovog projekta.
Treba podsjetiti kako je Županija već imala projekt nove cavtatske škole ali na mjestu postojeće montažne, unutar mjesta.

 

Zbog čega se načelnik Lasić toliko protivio tome?
- Kad bismo radili na staroj lokaciji, morali bismo rušiti vrtić i školu, a djecu seliti po Konavlima. Nismo mogli prihvatiti da djeca sa Zvekovice i iz Cavtata idu u škole u Čilipe i na Grudu. Bili bi tu i veliki troškovi prijevoza; dnevno bi trebalo organizirati 10, 12 autobusa. To nam je bilo neprihvatljivo. Ovako gradimo novu školu s trodijelnom sportskom dvoranom, za 560 đaka u jednosmjenskoj nastavi, a dok radovi traju, nastava se održava u postojećem objektu – kaže Lasić i poručuje kako će nova škola imati primjeren pristup i dovoljno parkirališnim mjesta za zaposlene i roditelje.

Županija, osnivač škole, prihvatila je argumente. U Konavlima se pitaju, što će niknuti na mjestu postojeće škole, na dobroj lokaciji unutar Cavtata.
- Na 'staroj školi' će se graditi novi vrtić s igralištem, eventualno parkiralište koje nedostaje Cavtatu – kaže načelnik Lasić i tvrdi kako tamo neće niknuti hotel.
- Rekao sam ljudima -ne mogu vam obećati da će škola biti dogodine, ali nemojte biti egoistični i misliti samo o svojoj djeci, koja sad idu u školu – govori Lasić o svom susretu s roditeljima osnovnoškolaca.

U Konavlima se nadaju kako će financiranje preuzeti Ministarstva znanosti i obrazovanja, a projekt se zasad procjenjuje na 40 milijuna kuna. Konavle se svrstavaju među boljestojeće općine u Hrvatskoj, ali projekt ove vrijednosti nisu u mogućnosti plaćati sami. U Općini podsjećaju kako su im proračunski prihodi smanjeni za trećinu, odnosno za 20-ak milijuna kuna, u odnosu na prije pet godina, zbog reforme koju je provela država a tiče se poreza na dohodak i na dobit.

U Konavlima danas ima oko 120 bazena uz kuće za iznajmljivanje, ali javni bazen nemaju pa vaterpolski klub zimi trenira u Gružu.
- Intenzivno radimo na tome! Projekt bazena i vrtića u Čilipima će biti gotov koncem ove ili početkom iduće godine, čekamo izmjene prostornog plana. Raduje me što su ljudi iz Cavtata predložili da se bazen radi u Čilipima, usred Konavala, na 10-ak tisuća kvadrata zemlje u našem vlasništvu – tvrdi Božo Lasić.

24. travanj 2024 04:44