Županija Konavle

ISPRED ZAVIČAJNOG MUZEJA U ČILIPIMA

Na izložbi 'Konavoska svadba' prvi put možete vidjeti jedinu konavosku dolamu

ISPRED ZAVIČAJNOG MUZEJA U ČILIPIMA
U četvrtak, 29. kolovoza u 19:30 sati ispred Zavičajnog muzeja Konavala u Čilipima bit će otvorena izložba ”Konavoska svadba”.
Tom prilikom Konavljani i njihovi gosti prvi put će imati priliku vidjeti konavosku dolamu, jedinu takvu koja se čuva u Etnografskom muzeju u Zagrebu, a iz Konavala je otišla daleke 1957. godine. Važno je napomenuti kako nikada do sada nije posuđivana drugim muzejima zbog svoje rijetkosti.
Uz ostale predmete koji su nerazdvojno povezani sa svadbom u Konavlima na izložbi će se moći vidjeti i hondelj neudate žene s početka 19. stoljeća i povezana kapa iz istog vremena koju su nosile vjerenice u Konavlima do polovice 19. stoljeća. Ovi predmeti dolaze dobrotom HAZU-a, a smješteni su i Zbirci Baltazara Bogišića u Cavtatu i jedini su primjerci u Hrvatskoj.
U sklopu otvorenja izložbe održat će se u koncert rekonstruiranih svadbenih napjeva Konavala maestra Krešimira Magdića koji već 17 mjeseci radi s Pučkim zborom u Konavlima. Istražujući godinama na terenu i kroz arhivsku građu maestro Magdić je rekonstruirao korpus napjeva prema kojima se odvija procedura obreda.
Muzeji i galerije Konavala ovom prigodom izdaju i notnu publikaciju autora Krešimira Magdića ”Konavoska svadba”, glazba za koreografiju sa svim notnim zapisima koa će zasigurno biti novi početak folklornog zamaha za Konavle, kao i inspiracija brojnim klapskim i scenskim izvođačima na nacionalnoj razini.
Na koncertu će dio napjeva izvesti Pučki zbor Konavala, klapa Oštro i klapa Cavtajke, KUD Čilipi i KUD Stjepan Radić Pridvorje.
Naslovnica Konavle

Najčitanije

Snijeg u Konavlima i na Pelješcu

Snijeg u Konavlima i na Pelješcu
Iako u gradu pada kiša, konavoska brda su se zabijelila, a snijeg je pao i na Kuni na Pelješcu. Zabijelila su se...
Snijeg u Konavlima i na Pelješcu

Konavoski komin je otvorio svoja vrata!

Konavoski komin je otvorio svoja vrata!
Konavoski komin se smijestio u ugodnom i prirodnom ambijentu malog mjesta Velji do gdje će vas dočekati ljubazno...
Konavoski komin je otvorio svoja vrata!

Najnovije

Javna cesta privatnog interesa

Javna cesta privatnog interesa
Iz Gradske organizacije SDP Dubrovnik oglasili su se priopćenjem kojeg potpisuje predsjednik GO SDP Dubrovnik Ja...
Javna cesta privatnog interesa