Županija Konavle

ISPRED ZAVIČAJNOG MUZEJA U ČILIPIMA

Na izložbi 'Konavoska svadba' prvi put možete vidjeti jedinu konavosku dolamu

ISPRED ZAVIČAJNOG MUZEJA U ČILIPIMA
U četvrtak, 29. kolovoza u 19:30 sati ispred Zavičajnog muzeja Konavala u Čilipima bit će otvorena izložba ”Konavoska svadba”.
Tom prilikom Konavljani i njihovi gosti prvi put će imati priliku vidjeti konavosku dolamu, jedinu takvu koja se čuva u Etnografskom muzeju u Zagrebu, a iz Konavala je otišla daleke 1957. godine. Važno je napomenuti kako nikada do sada nije posuđivana drugim muzejima zbog svoje rijetkosti.
Uz ostale predmete koji su nerazdvojno povezani sa svadbom u Konavlima na izložbi će se moći vidjeti i hondelj neudate žene s početka 19. stoljeća i povezana kapa iz istog vremena koju su nosile vjerenice u Konavlima do polovice 19. stoljeća. Ovi predmeti dolaze dobrotom HAZU-a, a smješteni su i Zbirci Baltazara Bogišića u Cavtatu i jedini su primjerci u Hrvatskoj.
U sklopu otvorenja izložbe održat će se u koncert rekonstruiranih svadbenih napjeva Konavala maestra Krešimira Magdića koji već 17 mjeseci radi s Pučkim zborom u Konavlima. Istražujući godinama na terenu i kroz arhivsku građu maestro Magdić je rekonstruirao korpus napjeva prema kojima se odvija procedura obreda.
Muzeji i galerije Konavala ovom prigodom izdaju i notnu publikaciju autora Krešimira Magdića ”Konavoska svadba”, glazba za koreografiju sa svim notnim zapisima koa će zasigurno biti novi početak folklornog zamaha za Konavle, kao i inspiracija brojnim klapskim i scenskim izvođačima na nacionalnoj razini.
Na koncertu će dio napjeva izvesti Pučki zbor Konavala, klapa Oštro i klapa Cavtajke, KUD Čilipi i KUD Stjepan Radić Pridvorje.
Naslovnica Konavle

Najčitanije

Snijeg u Konavlima i na Pelješcu

Snijeg u Konavlima i na Pelješcu
Iako u gradu pada kiša, konavoska brda su se zabijelila, a snijeg je pao i na Kuni na Pelješcu. Zabijelila su se...
Snijeg u Konavlima i na Pelješcu

Konavoski komin je otvorio svoja vrata!

Konavoski komin je otvorio svoja vrata!
Konavoski komin se smijestio u ugodnom i prirodnom ambijentu malog mjesta Velji do gdje će vas dočekati ljubazno...
Konavoski komin je otvorio svoja vrata!

Najnovije