StoryEditorOCM
KonavleNAGRAĐENI NAJBOLJI SPORTAŠI I PRIJATELJI LUMBARDE

Lumbarjani sretan vam Sv. Roko

Piše Dora Lozica
FOTO: Sebastian Krasniqi
14. kolovoza 2019. - 20:20
Sinoć je, u mjesnoj dvorani „Levant“, održava svečana Sjednica Općinskog vijeća povodom Dana Općine Lumbarda i blagdana zaštitnika Sv. Roka.

Svečanu sjednicu otvorila je klapa Korda s izvedbom hrvatske himne, a uz načelnika Općine Lumbarda Igora Kršinića, predsjednika Općinskog vijeća Lumbarde Ivana Bažike te otočnih načelnika i gradonačelnika, sjednici su nazočili i saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, šef stalnog predstavništva Hrvatske pri NATO-u Mario Nobilo, europarlamentarac Tonino Picula, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić sa zamjenicima Joškom Cebalom i Žaklinom Marević te brojni državni i politički dužnosnici, načelnici susjednih općina i otoka, direktorni kulturnih institucija, profesori i akademici.

Okupljenima je u ime Općinskog vijeća blagdan Sv. Roka čestitao predsjednik Ivan Bažika istaknuvši kako je lumabarjsko vijeće u protekloj godini održalo devet sjednica na kojima je donesen niz odnika vezanih za poslove komunalne infrastrukture, sanacije deponija komunalnog otpada Kokojevica, izgradnje sustava otpadnih voda, izrade projektne dokumentacije te izgradnju šetnice. Detaljniji osvrt na prošlogodišnji rad iznio je načelnik Igor Kršinić koji je od okupljenih primio i čestitku za osvajanje ovogodišnje titule Šampiona turizma prema izboru Večernjeg lista.

Podijeljena su i javna priznanja Općini Lumbarda za 2018. godinu. Osobna godišnja nagrada dodijeljena je prof.dr.sc. Nikoli Miroševiću iz Blata za izniman doprinos na području znanstvenih i stručnih projekata vezanih za Lumbardu. Profesor Mirošević je, između ostalog, pokretač i urednik edicije „Velika hrvatska vina“ čija je peta monografija ''Lumbarajski Grk – od Psefizme do naših dana''. Uz brojne stručne i praktične savjete koje je godinama nesebično dijelio lumbarajskim vinogradarima i vinarima, ovom je knjigom prof. Mirošević na poseban način nagradio njih, ali i sve žitelje Lumbarde

Osobna godišnja nagrada uručena je i prof.dr.sc. Hrvoju Potrebici iz Zagreba za izniman doprinos na području povijesti i znanosti vezanih uz Lumbardu. Profesor Potrebica pokrenuo je istraživanja antičkih i helenističkih nalazišta u Lumbardi gdje je prošle godine otkriven i novi, revolucionarni, fragment Lumbarajske psefizme.

Kolektivnu godišnju nagradu zslužila je Kulturna udruga „Ivo Lozica“ iz Lumbarde povodom 90-te obljetnice osnutka i neprekidnog rada. Svih proteklih godina, Narodna glazba bila je nositelj kulturnih događanja mjesta, okuplja mlade ljude naprednih ideja i svjetonazora te stvara boljitak Općine Lumbarda u svim segmentima kulture, sporta i zabave, kako poručuju općinske vlasti. U ime udruge nagradu je preuzeo predsjednik KU „Ivo Lozica“ Romano Šestanović.

Osobnu godišnju nagradu, za izniman doprinos u sportu uručena je Vidu Peručiću, članu taekwondo kluba „Forteca“ koji je u prošloj godini osvojio devet zlatnih, četiri srebrna i šest brončanih odličja na raznim natjecanjima. Osobna godišnja nagrada uručena je i mladoj, nadarenoj plivačici Lauri Milini, za izniman doprinos u sportu. Laura Milina, poznata i kao „lumbarajska kapekašica“, obara sve rekordu u plivanju. Članica je korčulanskog KPK, a u 2018., ali i 2019. postižne zapažene rezultate na regionalnoj, državnoj i međunarodnoj razini. 

Lumbarjani će Dan Općine proslaviti narednih dana uz bogat zabavni program i misna slavlja, a okupljeni su se nakon sjednice družili uz bogati domjenak u restoranu Maestral.

Dora Lozica 
 
20. travanj 2024 12:12