Županija Konavle

UMJETNIČKA UDRUGA KONAVLE ART

Otvaranje ovogodišnjih Cavtatskih glazbenih večeri

UMJETNIČKA UDRUGA KONAVLE ART
Od 2017.  godine umjetnička udruga Konavle Art donosi novi projekt - Cavtatske glazbene večeri.

Izrazom „glazba prijatelja“ (the music of friends) nerijetko se opisuje zajedničko komorno muziciranje. Sami početci komorne glazbe vežu su uz druženja amaterskih ljubitelja ove umjetnosti. Iz takvog se konteksta razvilo visoko profesionalizirano muziciranje koje predstavlja jednu od najzahtjevnijih glazbenih formi. I doista, komorno muziciranje zahtijeva, osim onih glazbenih, visoku razinu socijalnih vještina. Komorno muziciranje oduvijek je bila preslika društvenog stanja, njegovog napretka i promjena.

Od domaće atmosfere muziciranja u intimnom okruženju, baroknog Tafelmusika i salonskog muziciranja u doba klasike, komorna se glazba u doba romantizma seli u koncertne dvorane - kontekst kojemu svjedočimo i danas. Komorna glazba više nije kućna radinost, ona je koncertantna forma koja, zahvaljujući suvremenim tehnološkim dostignućima, puni i najveće koncertne prostore.

Pokazalo se da su različiti domaći i strani, a sve redom vrhunski komorni ansambli, posjećeni i prepoznati od domaće i strane publike u  intimnim prostorima Doma kulture, Crkve Gospe od Snijega, a i Ljetne pozornice u Cavtatu.
Tijekom svakog komornog koncerta osjetio se onaj isti šarm i osobnost koju komorna glazba nosi: intiman odnos nekoliko ljudi koji diskutiraju pred publikom, a istovremeno je uvlačeći u taj razgovor.

Ovogodišnju manifestaciju „CGV 2019“ otvaraju koncertom sjajni glazbenici iz Skoplja, Sjeverne Makedonije, okupljeni u formi klavirskog tria: Anna Kondratenko violina , Marija Gjosevska klavir i Aleksandar Kotevski vcello.

Koncert je večeras, u srijedu 19. lipnja, u Domu kulture Cavtat, sa početkom u 21,00 sati,  Organizira ga umjetnička udruga Konavle Art, a za krajnjeg posjetitelja odnosno slušatelja je kao i uvijek do sada, besplatan.

Program manifestacije Cavtatskih glazbenih večeri nastavlja se 26. lipnja nastupom „Max Bruch Tria“ iz Zagreba.
 
Naslovnica Konavle

Najčitanije

Snijeg u Konavlima i na Pelješcu

Snijeg u Konavlima i na Pelješcu
Iako u gradu pada kiša, konavoska brda su se zabijelila, a snijeg je pao i na Kuni na Pelješcu. Zabijelila su se...
Snijeg u Konavlima i na Pelješcu

Konavoski komin je otvorio svoja vrata!

Konavoski komin je otvorio svoja vrata!
Konavoski komin se smijestio u ugodnom i prirodnom ambijentu malog mjesta Velji do gdje će vas dočekati ljubazno...
Konavoski komin je otvorio svoja vrata!

Najnovije