StoryEditorOCM
KonavlePOVODOM MEĐUNARODNOG DANA MUZEJA

MUZEJSKA AKCIJA (PRE)HRANA Učenici Turističke i ugostiteljske škole gostili se u Močićima

Piše DV
16. svibnja 2019. - 22:01
Hrvatsko muzejsko društvo i Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju poziva na sudjelovanje u 24. edukativnoj muzejskoj akciji povodom Međunarodnog dana muzeja pod nazivom (PRE)HRANA koja traje još do 18. svibnja.   “Prema Zakonu o hrani, ona je „svaka tvar ili proizvod prerađen, djelomično prerađen ili neprerađen, a namijenjen je konzumaciji ili se može opravdano očekivati da će ga ljudi konzumirati.“ Nasuprot tome, ovogodišnja Edukativna muzejska akcija posvećena je kulturi prehrane kakva je nastajala i mijenjala se kroz stoljeća u cijelom svijetu, njezinoj vrijednosti i snazi, zdravstvenim i prehrambenim vrijednostima namirnica, ali i  društvenom i filozofskom kontekstu u kojem ona nastaje.

Hrana je oduvijek postojala kao osnovna potreba, čovjeku „na raspolaganju“ kao izvor energije, užitka, razlog okupljanja i druženja. Prehrana je sastavni dio raznih pučkih vjerovanja, običaja i obreda, a njezine vrste, pribavljanje, transport, pohrana i prerada dobar su prikaz vremena i društveno-kulturnog konteksta u kojem su stvoreni.

Prehrana nije samo pripremljeno i pojedeno jelo, ono je filozofija i navika, običaj i ponašanje, ona je najživlja slika onih prije nas, čija su jela ovisila o socijalnim prilikama, tradiciji, utjecajima doseljenika, modi i povijesnim trenucima. A mi ćemo na kraju još samo nadodati Hipokratove riječi: ‘Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana!” Učenici Turističke i ugostiteljske škole, 1.e ugostiteljskog smjera s profesoricom Majom Milošević upravo se danas educiraju, isprobavaju i uživaju u akciji. Sani Sardelić, kustosica Muzeja grada Korčule održala je predavanje o jestivim biljkama, gostili su se u Carevini Diklić u Močićima, posjetili su Čilipe i Zavičajni muzej i slušali predavanje o nošnjama, brali samoniklo jestivo bilje, kuhali ga, začinili ga s česnom i čarobnim maslinovim uljem i jeli i uživali.

Radionica se održava u organizaciji Etnografskog muzeja u sklopu Dubrovačkih muzeja.
24. travanj 2024 10:26