Županija Konavle

PREKOOCEANSKA SURADNJA

Konavle i Watsonville jačaju snažne veze

PREKOOCEANSKA SURADNJA
Zamjenik načelnika Ivo Radonić i gradonačelnik američkog grada Watsonville Francisco Estrada potpisali su Sporazum o suradnj u tom kalifornijskom gradu.
Potpisivanju Sporazuma nazočili su i članovi Gradskog vijeća Watsonvilla Felipe Hernandez, Aurelio Gonzales, Lowell Hurst, Rebecca J. Garcia i Ari Parker te brojni uglednici iz društvenog života Watsovnillea, a ispred Općine Konavle je pored zamjenika načelnika potpisivanju Sporazuma nazočio i pročelnik Upravnog odjela za opće poslove, lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti Mario Curić, kao i brojni stanovnici Watsonvilla podrijetlom iz Konavala.
Podsjetimo kako je potpisivanju ovog Sporazuma prethodilo pismo namjere koje je općinski načelnik Božo Lasić uputio Gradskom vijeću Watsonvilla u kojem je istaknuo kako je veliki broj Konavljana krajem 19. i početkom 20. stoljeća emigrirao u SAD, a najveći ih se broj naselio upravo u Watsonvilleu.
Potom je Gradsko vijeće Watsonvillea na svojoj sjednici od 11. rujna 2018. godine donijelo Odluku o uspostavi prijateljskih odnosa sa Općinom Konavle, a isto je učinilo i Općinsko vijeće Općine Konavle na svojoj sjednici održanoj 12. listopada 2018.godine.
Watsonville je grad s oko 50 tisuća stanovnika smješten u Pajaro Valleyu, pokrajina Santa Cruz, u kojem su u jednom trenutku početkom 20. stoljeća više od 20 posto stanovništva činili stanovnici porijeklom iz Konavala, a koji i danas održavaju snažne veze sa svojim obiteljima u Konavlima.
Prilikom potpisivanja Sporazuma zamjenik općinskog načelnika Ivo Radonić je sve nazočne pozdravio u ime općinskog načelnika Boža Lasića i predsjednika Općinskog vijeća Iva Simovića istaknuvši pritom kako su brojni Konavljani ostavili dubok trag u Watsovilleu i postali ponosni Amerikanci, pritom ne zaboravivši svoje korijene.
Potpisivanjem ovog Sporazuma dvije jedinice lokalne samouprave obvezale su se na suradnju i razvitak prijateljstva, posebice suradnjom i razmjenom u obrazovanju, programima koji su namijenjeni djeci i osobama s posebnim potrebama, u kulturi, sportu i podupiranju gospodarske suradnje.
Naslovnica Konavle

Najčitanije

Snijeg u Konavlima i na Pelješcu

Snijeg u Konavlima i na Pelješcu
Iako u gradu pada kiša, konavoska brda su se zabijelila, a snijeg je pao i na Kuni na Pelješcu. Zabijelila su se...
Snijeg u Konavlima i na Pelješcu

Konavoski komin je otvorio svoja vrata!

Konavoski komin je otvorio svoja vrata!
Konavoski komin se smijestio u ugodnom i prirodnom ambijentu malog mjesta Velji do gdje će vas dočekati ljubazno...
Konavoski komin je otvorio svoja vrata!

Najnovije

Sretan vam Uskrs

Sretan vam Uskrs
Današnji blagdan Uskrsa kao blagdan SE obilježavao i u kalendaru državnih blagdana Dubrovačke Republike. Uz Uskr...
Sretan vam Uskrs