Županija Konavle

PREKOOCEANSKA SURADNJA

Konavle i Watsonville jačaju snažne veze

PREKOOCEANSKA SURADNJA
Zamjenik načelnika Ivo Radonić i gradonačelnik američkog grada Watsonville Francisco Estrada potpisali su Sporazum o suradnj u tom kalifornijskom gradu.
Potpisivanju Sporazuma nazočili su i članovi Gradskog vijeća Watsonvilla Felipe Hernandez, Aurelio Gonzales, Lowell Hurst, Rebecca J. Garcia i Ari Parker te brojni uglednici iz društvenog života Watsovnillea, a ispred Općine Konavle je pored zamjenika načelnika potpisivanju Sporazuma nazočio i pročelnik Upravnog odjela za opće poslove, lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti Mario Curić, kao i brojni stanovnici Watsonvilla podrijetlom iz Konavala.
Podsjetimo kako je potpisivanju ovog Sporazuma prethodilo pismo namjere koje je općinski načelnik Božo Lasić uputio Gradskom vijeću Watsonvilla u kojem je istaknuo kako je veliki broj Konavljana krajem 19. i početkom 20. stoljeća emigrirao u SAD, a najveći ih se broj naselio upravo u Watsonvilleu.
Potom je Gradsko vijeće Watsonvillea na svojoj sjednici od 11. rujna 2018. godine donijelo Odluku o uspostavi prijateljskih odnosa sa Općinom Konavle, a isto je učinilo i Općinsko vijeće Općine Konavle na svojoj sjednici održanoj 12. listopada 2018.godine.
Watsonville je grad s oko 50 tisuća stanovnika smješten u Pajaro Valleyu, pokrajina Santa Cruz, u kojem su u jednom trenutku početkom 20. stoljeća više od 20 posto stanovništva činili stanovnici porijeklom iz Konavala, a koji i danas održavaju snažne veze sa svojim obiteljima u Konavlima.
Prilikom potpisivanja Sporazuma zamjenik općinskog načelnika Ivo Radonić je sve nazočne pozdravio u ime općinskog načelnika Boža Lasića i predsjednika Općinskog vijeća Iva Simovića istaknuvši pritom kako su brojni Konavljani ostavili dubok trag u Watsovilleu i postali ponosni Amerikanci, pritom ne zaboravivši svoje korijene.
Potpisivanjem ovog Sporazuma dvije jedinice lokalne samouprave obvezale su se na suradnju i razvitak prijateljstva, posebice suradnjom i razmjenom u obrazovanju, programima koji su namijenjeni djeci i osobama s posebnim potrebama, u kulturi, sportu i podupiranju gospodarske suradnje.
Naslovnica Konavle

Najčitanije

Snijeg u Konavlima i na Pelješcu

Snijeg u Konavlima i na Pelješcu
Iako u gradu pada kiša, konavoska brda su se zabijelila, a snijeg je pao i na Kuni na Pelješcu. Zabijelila su se...
Snijeg u Konavlima i na Pelješcu

Konavoski komin je otvorio svoja vrata!

Konavoski komin je otvorio svoja vrata!
Konavoski komin se smijestio u ugodnom i prirodnom ambijentu malog mjesta Velji do gdje će vas dočekati ljubazno...
Konavoski komin je otvorio svoja vrata!

Najnovije

Petra Marinović u francuskom Brestu
 

Petra Marinović u francuskom Brestu<br />  
Još jedno veliko priznanje za dobar rad u rukometnom klubu Dalmatinka iz Ploča posebno sa vratarkama jedinom prv...
Petra Marinović u francuskom Brestu