StoryEditorOCM
KonavleCAVTATSKI 'ČUVAR' BETLEHEMA

DON MATO KARAMATIĆ Zamislim selo iz Svete zemlje i stvore se jaslice

Piše Gabrijela Bijelić Foto: Božo Radić/Hanza media
26. prosinca 2018. - 12:31
Pravo je čudo kakve sve oblike pod vještom rukom mogu poprimiti prazne kartonske kutije, vreće i komadi krpe. Pretvaraju se oni u špiljice i puteljke, vijugaju po tlu i plave se na platnenom svodu, sve kako bi se za Božić što vjernije dočaralo mjesto i okolnosti Isusova rođenja.

Glavni kreator i koreograf jasnica je, a tko drugi nego don Mato Karamatić, župnik župe Svetog Nikole u Cavtatu. Koji svakodnevno brine za 2500 'ovčica' od Cavtata, preko Mećajca do Zvekovice i Oboda. Omiljeni je svećenik upoznao je dobro svakog ponaosob, što na bogoslužjima, što na hodočašćima i kavici na rivi i može dobro prepoznati tko ima mota za betleme.

Župniku su ovo osme jaslice otkako je preuzeo cavtatsku pastvu, posebne u svjetlu freške objave dubrovačkog biskupa Mate Uzinića da će jedan od festanjula 1047. biti obrtnik Pero Butijer, elektromehaničar iz Cavtata.

- Ovo je baš interesantno! Cijelu vječnost nije bilo festanjula iz Konavala, a sad drugu godinu zaredom imamo sumještanina zanatliju na Festi. A naš Pero je itekako zaslužio ovu čast. U zadnje dvije ili tri godine odradio je veliki posao gore u Drveniku kad se gradila crkvica. Aktivno je prikupljao milodare i na svaki način pomagao, uzoran je on vjernik – hvali novog konavoskog festanjula don Mato koji je u Cavtat došao 2011. nakon službe župnika na Pelješcu, u Putnikovićima i Žuljani.

U Konavlima s vremenom udomaćio, a u šali kaže da će morati odraditi još 15 godina prije negoli dobije 'konavosko državljanstvo'. Tko zna, i vještina izrade jaslica tu bi mu mogla biti od pomoći. No, skromni cavtatski župnik ne smatra da je izrada crkvenog betlema neka osobito zahtjevna zadaća:

- Ide to brzo, za dva do tri dana sklope se jaslice ispred oltara. Nije to neki težak fizički posao, samo treba imati mašte i smisla za kompoziciju, pa ide lako. I griješe oni što misle da za jaslice treba angažirati puno ljudi. Dosta je netko tko hoće raditi i netko tko ima dobru ideju. Ali naravno da ne možeš sve sam, pomažu meni moji Cavtaćani, iako ovih dana svi imaju puno obaveza po kući za Božić – priča nam don Mato.

Uz dobre suradnike ne mora brinuti ni za iluminaciju špilja ili zelene betlehemske površine. Mahovine ima u izobilju u Konavoskim brdima, nije problem naći ni božićna drvca za župnu crkvu, a inspiracija ionako nadođe sama po sebi:
- Nemam nikad neku određenu koncepciju jaslica. Radim i radim, pa kako ispadne. Jednostavno zamislim kako bi ove godine trebalo izgledati selo iz Svete zemlje i brzo mi se javi nadahnuće – kaže nam ovaj poduzetni 48-godišnjak rodom iz Janjeva.
20. travanj 2024 10:03