StoryEditorOCM
Konavle'GLEDAM SVOJE KONAVLE'

'Predimenzionirani objekti zaklanjaju tipične konavoske vizure'

Piše DV
9. prosinca 2018. - 16:12
Prezentacija ekološko-edukativnog projekta „Gledam svoje Konavle“, kojeg provodi Agroturizam Konavle, privukla je sinoć, u samostan Svetog Vlaha u Pridvorju, veliki broj zainteresiranih stanovnika Konavala i predstavnika lokalnih institucija.
Cilj projekta je podići svijest lokalne zajednice o potrebi poboljšanja razine uređanja i sklada u ruralnom prostoru Konavala i educirati lokalno stanovništvo kako bi se odgovornije ponašali u gospodarenju otpadom i kako bi pravilnije i skladnije uređivali privatne i javne površine, pa je Agroturizam Konavle, kako bi što kvalitetnije proveo projekt, okupio stručni tim kojeg sačinjavaju: doc. dr. sc. Ines Hrdalo, mr. sc. David Kabalin i Anita Trojanović, mag. ing. prosp. arch.
„Konavle su prostor iznimne prirodne ljepote kakvih nema puno u cijelo Europi i toga morate biti svjesni, ali morate voditi računa da se prostor Konavala ne devastira pod utjecajem nadolazećih trendova“ naglasio je na samom početku mr.sc. David Kabalin.
Stručni tim prezentirao je analizu stanja prostora Konavala uz obiman prikaz foto materijala, kojeg su izradili prilikom terenskog obilaska Konavala u listopadu ove godine. Pri analizi stanja istaknuti su primjeri koje smatraju vrijednima jer pridonose ukupnoj slici krajobraza te primjeri koje smatraju neprimjerenima jer ukupnu sliku nagrđuju.
Posebno je istaknut problem nelegalnih odlagališta građevinskog materijala koji nagrđuju ukupnu sliku prostora, još uvijek brojni deponiji otpada i brojne olupine te neprimjerena rješenja javnih površina za prikupljanje otpada. Također su istaknuti i određeni arhitektonski elementi koji su u neskladu s prostorom kao što su neprimjerene kamene obloge na fasadama, pretjereno uređene okućnice koje nisu u mediteranskom duhu i predimenzionirani objekti koji zaklanjaju tipične konavoske vizure.
Anita Trojanović je istaknula vrijednost suhozidne baštine, čija se gradnja odnedavno našla na UNESCO popisu nematerijalne baštine čovječanstva, a kojom Konavle obiluju te prezentirala rad udruge „Dragodid“ koja u Konavlima obnavlja poljsku kućericu.
„Konavle predstavljaju vrlo vrijedan i u velikoj mjeri očuvan krajobrazni sklop prirodnih, kulturnih elemenata koji su temelj prostornog identiteta i temelj su za razvoj ruralnog turizma i u biti ruralni turizam bi na neki način trebao poticati njihovu obnovu. Neprimjereni elementi dovode do nagrđivanja ovih elemenata i stoga je jako važno na svim razinama razmišljati kako usmjeravati prostorni razvoj. Pri oblikovanju krajobraza razvijati prostor pažljivo uklapajući te nove elemente u prostor vodeći se principom da to bude što bolje uklopljeno u prostorne vrijednosti, da to bude što bolje uklopljeno u krajobraznu sliku, da što manje strši i što bolje funkcionira sa već postojećim prostornim vrijednostima.“ zaključila je doc. dr. sc. Ines Hrdalo.
U raspravi koja je sljedila nakon izlaganja otvorene su i dodatne teme kao što su primjereni načini moderne gradnje u Konavlima, način sanacije predimenzioniranih betonskih građevina na primjeru ulaza u Cavtat i Zračne luke Dubrovnik, vrste i boje fasada te mogućnosti kvalitetnog uklapanja sve prisutnijih bazena kao posljedica razvoja ruralnog turizma.
Na prijedlog stručnog tima Udruga Agroturizam Konavle je ove godine nagradila najbolje uređeni javni kutak Konavala. Nagradu je dobila Javna ustanova za upravljanje zaštičenim dijelovima prirode Dubrovačko – neretvanske županije koja je u Konavlima uredila poučnu stazu s javnim odmorištima uz rijeku Ljutu koji se mjerom, skladom i materijalima odlično uklapaju u prostor.
Pokrovitelji projekta „Gledam svoje Konavle“ su Zračna luka Dubrovnik koja je temeljem natječaja za dodjelu financijske podrške za 2018. godinu osigurala dio sredstava za ovaj projekt, te Općina Konavle.
Agroturizam Konavle ovaj projekt nastavlja i u narednom razdoblju u kojem se planiraju provoditi dodatne edukativne i ekološke akcije.
19. travanj 2024 23:40