StoryEditorOCM
KonavleOBITELJ IZ MOLUNTA

ŽANA I ELVIS KRISTIĆ Ribarstvo im je prvo ljubav, onda profesija i baš nikad tegoba!

Piše Gabrijela Bijelić
Foto: Božo Radić/Hanza media
25. studenog 2018. - 14:10
Ako Žanu Kristić i njezina sina Elvisa pitate je li Molunat više turističko ili ribarsko mjesto, odgovor se unaprijed zna.

Kristićima je ribarstvo prvo ljubav, onda profesija i baš nikad tegoba. Imaju i oni apartman, kako nalaže trend, ali im dolaze samo manje zahtjevni gosti, kojima nije teško potegnuti serpentinama do brda, gdje je obiteljska kuća Kristićevih, znana i kao Fishermen's house.

Žana i Elvis darove mora prodaju na Grudi i u Čilipima, cavtatski restorani otkupe im većinu oborite ribe, a Dubrovčani mahom sitniju 'robu' s gruške peskarije, gdje imaju banak u prvom redu zdesna od mora. Radi se na moru cijelu godinu, od sezone do sezone 'padaju' luci, polande, orhani i bukve...

Ribari plijen motre s 'čeke', uz strogo poštivanje dogovora o satnici i postama, godinama na snazi između četiri familije iz Molunta koje se profesionalno bave ribolovom. To su dva Kristića, Cvjetkovići i Zalokari. U D4 ribolovoj podzoni, promilu Jadrana koji se proteže uz samu obalu Molunta, nema mjesta za improvizacije, čeka se da se riba primakne pa što Bog da.

Kako ide s ribljim jatima u moru i birokracijom na kopnu, doznajte u novom broju Dubrovačkog vjesnika...
20. travanj 2024 10:22