StoryEditorOCM
KonavleBLISKI SUSRETI

MJEŠTANI BANA U STRAHU OD MIGRANATA Kad kučki uvečer zalaju, mi zatvorimo vrata!

12. studenog 2018. - 15:04

Kad kučki predvečer zalaju, u Banima je to znak za uzbunu. Lavež upozorava mještane na 'nezvane goste' kojih je u posljednjih mjesec dana više nego ikad. Nije čudo, govore Banjani, jer je zima pred vratima, a izbjeglice se prije zahladnjenja nastoje na sve načine dokopati Europske unije.

Na neizvjesnom putu prvo su im pogranično mjesto najčešće Bani, selo od pedesetak duša koje se s prvim mrakom preventivno zaključaju u kuće. Ne znači to da se nužno boje izbjeglica koje su tijekom godina pod Bjelotinom već postale inventar, ali opreza nikad dosta, tvrdi vojni umirovljenik Luka Trtoman.

- Čudo jedno koliko ih ima u zadnje vrijeme. Policija kruži, pokupi jedne, a malo zatim dođu drugi. Muški i ženske, roditelji s djecom, sami muški...a odnekle imaju i para. Neki dan su nam nudili da će platit' koliko god treba ako ih odvedemo autom do Dubrovnika. Nemaju oni pojma gdje su, ovi što ih dovedu iz Crne Gore iskrcaju ih gore i reču 'evo, tu vam je Europska unija' pa se snađite. A oni siđu k nama. Puno smo im puta dali vode i hrane, i lijek ako treba, svega bude. Nije nas strah, navikli smo, ali isto nikad ne znaš što te može snać', ima li među izbjeglicama koji kriminalac – kaže nam Luka.

Kako se u Banima snalaze s migrantima, pročitajte u novom broju Dubrovačkog vjesnika...


 

19. travanj 2024 02:22