StoryEditorOCM
Konavle„4 SVEUČILIŠTA ZA KONAVLE“

Očuvanje baštine koja predstavlja kulturni identitet našega kraja

Piše Dube Marjanović Foto: Dube Marjanović
19. rujna 2018. - 16:09
Na Sveučilištu u Dubrovniku i u Zavičajnom muzeju Konavala, od 17. do 21. rujna 2018., provodi se međunarodni projekt konzervacije–restauracije:
4 Universities 4 Konavle – Implementing collection care project.
Projekt su organizirali Sveučilište u Dubrovniku i tri partnerska sveučilišta: University of Applied Arts Vienna (Austrija), University of Technology, Arts, Sciences, CICS-Cologne (Njemačka), Hungarian University of Fine Arts (Mađarska) i u suradnji sa Muzejima i galerijama Konavala.
Sa svakog od navedenih Sveučilišta sudjeluju 2 do 4 studenta, koji pod vodstvom iskusnih stručnjaka provode mjere zaštite, očuvanja i prezentiranja naše bogate kulturne baštine, u skladu s načelima konzervatorsko-restauratorske struke.
U petak, 21. rujna, u vremenu od 9 do 13 sati, znanstvenici, stručnjaci i studenti pozivaju predstavnike medija u Zavičajni muzej Konavala da nazoče grupnim radovima na očuvanju naše kulturne baštine.
Projekt je podijeljen u tri različite tematske cjeline koje obrađuju tri radne grupe sastavljene od studenata i predvođene profesorima iz Hrvatske i inozemstva. Prva se bavi procjenom stanja u Muzeju Konavala. Prema ABC metodologiji, temeljem procjene rizika i degradacijskih procesa koji štetno djeluju na muzejske predmete, izradit će se akcijski plan za prevenciju i ublažavanje najvećih rizika u kratkoročnim i dugoročnim akcijama, s obzirom na raspoložive resurse. Voditeljice su Katalin Orosz (Mađarska) i Peters Laura (Nemačka). Druga grupa pod voditeljstvom Tanje Kimmel (Austrija) rješava problem izložbenog postava s naglaskom na različite metode izlaganja 2D i 3D muzejskih predmeta. Treća grupa, čije su voditeljice Danijela Jemo (Hrvatska) i Laura Peters (Njemačka) provodi preventivnu konzervaciju i digitalizaciju dijela zbirke uzoraka veza Jelke Miš.
Cilj je ovom projektu i ukazati na opću važnost uključivanja lokalne zajednice, sveučilišta i međunarodnih institucija u zajedničkom cilju očuvanja baštine koja predstavlja kulturni identitet našega kraja, a čije je vrijednosti potrebno sačuvati za buduće generacije.
Projekt je nastao temeljem izrazito pozitivnih dosadašnjih iskustava Erasmus programa razmjene stručnjaka i studenata iz područja konzervacije-restauracije tekstila, te kao takav predstavlja prvi međunarodni projekt zaštite tekstilnih umjetnina na području Hrvatske pokrenut suradnjom stručnjaka sa domaćih i stranih sveučilišta. Vrijedno je spomenuti kako je studij Odjela za umjetnost i restauraciju na Sveučilištu u Dubrovniku jedinstven u Hrvatskoj i široj regiji po tome što nudi obrazovanje i specijalizaciju za konzervatora-restauratora tekstila.
U nastojanju da se konzervatorsko-restauratorska struka afirmira u kulturnoj javnosti, projekt restauracije „4 Universities 4 Konavle – Implementing collection care project“, predstavlja primjer uspješne prakse međuinstitucionalne suradnje u očuvanju baštine putem praktičnog rada studenata u funkciji razvoja novih znanja, vještina i sposobnosti, te stjecanja neizmjernog iskustva suradnje sa stranim stručnjacima i kolegama na terenu.
Zavičajni muzej Konavala koji djeluje u sklopu ustanove Muzeji i galerije Konavala jedinstveni je muzej u Hrvatskoj koji čuva bogatu etnografsku zbirku autentičnih predmeta konavoskoga kraja. Posebnu vrijednost ima ostavština Vezilačke udruge Cavtat koja je djelovala u Cavtatu do II. Svjetskog rata pod vodstvom Jelke Miš. Zbirku čine mnogobrojne uzornice narodnog veza na papirnatim podlogama, iz naše i susjednih zemalja, koje je Jelka Miš marljivo prikupljala i dokumentirala.
24. travanj 2024 04:51