StoryEditorOCM
KonavleOBITELJ NOVAKOVIĆ

FOTOGALERIJA ŽELJKA TUTNJEVIĆA Župan Dobroslavić sa suradnicima obišao ”Seosku kuću” u Čilipima, dobitnike ”Zlatne naranče”

Piše DV
18. srpnja 2018. - 20:35

Župan Nikola Dobroslavić sa zamjenicima Žaklinom Marević i Joškom Cebalom, ravnateljicom DUNEA-e Melanijom Milić, zamjenikom načelnika Općine Konavle Ivom Radonićem te predsjednicom HGK ŽK Dubrovnik Terezinom Orlić i predstavnicom Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Stelom Đurović obišao je danas ”Seosku kuću”, ovogodišnje dobitnike ”Zlatne naranče”.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je ovom prilikom kako je napredak u turizmu možda i najvidljiviji u seoskom turizmu.
”Naše gospodarstvo jako napreduje iz godine u godinu i zato smo i uveli ovu nagradu. Ovo domaćinstvo je najbolje od svih prijavljenih ove godine, a mi smo se došli uvjeriti kako je nagrada otišla u prave ruke”, rekao je župan.

”Ovdje u Konavlima moram pohvaliti brojne inicijative za razvoj agroturizma. Tu je jako veliki broj domaćinstava koje se bave tim oblikom turizma i to je rezultiralo zadržavanjem ljudi. Ova općina gotovo da nije ni okrznuta depopulacijom. Moram istaknuti kako na području cijele naše županije imamo velike pomake u segmentu seoskog turizma . To pokazuje da osim klasičnog turizma imamo i jednu ruralnu dimenziju koja može mnogo toga ponuditi”, rekao je župan Dobroslavić.

Domaćin Pero Novaković rekao je kako je ova nagrada za njega i njegovu obitelj stvar ponosa nakon mukotrpnog rada i truda.
”Kuća nam je uništena 1991. godine u ratu stoga je za mene i moju obitelj ovo osjećaj jednog ponosa. Mi smo 2000. Godine krenuli u obnavljanje kuće i krenuli s ugostiteljstvom. Pojma nismo imali što nas čeka, ali išli smo malo pomalo. Nakon 15-ak godina bavljenja ugostiteljstvom stigla je i nagrada za naš trud. Nemam riječi za izraziti zahvalnost Dubrovačko-neretvanskoj županiji, DUNEA-i i svima koji su sudjelovali u projektu. Mi smo započeli skromno i za ovo su zaslužni svi koji se bave agroturizmom jer sam čovjek ne može ništa”, rekao je Novaković.

Zamjenik načelnika Općine Konavle Ivo Radonić rekao je kako nisu sumnjali da će nagrada otići u prave ruke kada su prijavljivali ”Seosku kuću” na natječaj.
”Znali smo i znamo što imamo. Konavle su vodeća općina u županiji po razvoju agroturizma i možemo služiti kao primjer brojnim drugima. Ovaj vid turizma je jedini samoodrživi oblik i zato smo ponosni što se kod nas to događa u punom zamahu”, rekao je Radonić.

Predsjednik ocjenjivačkog povjerenstva Ivo Mujo istaknuo je kako se kod odabira najboljeg domaćinstva gledala cjelokupna ponuda,ambijent, izvornost, dodatni sadržaji te mnogi drugi kriteriji.
Povjerenstvo su činili predstavnici DUNEA-e, Županije, HGK Županijska komora Dubrovnika te Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije.

Dubrovačko-neretvanska županija i Regionalna agencija DUNEA izbor za najbolje u ruralnom turizmu uspostavile su prije tri godine kako bi se ukazalo na važnost kvalitetnog pristupa u vođenju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u službi ruralnog turizma i odalo priznanje najizvrsnijima.
Nakon obilaska 15 finalista, od kojih su dva s područja Dubrovnika, šest iz Neretve, tri s Pelješca te po dva iz Konavala i Korčule, stručno povjerenstvo najveći broj bodova dalo je ‘’Seoskoj kući’’ u Čilipima dok drugo mjesto dijele Seosko domaćinstvo Musladin i Agroturizam Laptalo iz okolice Grada. Treće mjesto osvojio je Restoran Lopoč iz doline Neretve.

Među finalistima, jedinstvenom ponudom istaknuli su se Konavoska kuća Bokarica, pionir privatnog smještaja u Konavlima koja unutar obiteljske kuće ima i bogatu etnografsku zbirku te Ethno Village Podčempres i Paddle Surf Baćina sa svojim kompleksom kuća za odmor u kojem se održavaju i umjetničke kolonije uz dodatnu ponudu veslanja na dasci Baćinskim jezerima.
Stručni ocjenjivački žiri je osim atrakcija, izdvojio i tradicijske proizvode koji nadopunjuju ponudu ruralnog turizma Županije. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Komparak Vlaho s Korčule primjer je kako od tradicionalnog proizvoda stvoriti i turistički posebno u svjetlu održivog razvoja turizma i zaštite okoliša.

Osim navedenih, finalisti su bili i Hotel Restaurant Villa Neretva, Konoba Vrillo, Kušaonica ulja Surjan, PTO Natura Dalmatia i OPG Ostojić.

25. travanj 2024 14:41