StoryEditorOCM
KonavlePROGRAM DANA MUZEJA

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA Muzeji i galerije Konavala s temom "Hiper-povezani muzeji: novi pristupi, nova publika"

Piše DV
17. svibnja 2018. - 23:46

Uključujući se u obilježavanje Međunarodnoga dana muzeja 2018., Muzeji i galerije Konavala će potvrditi svoje pripadanje međunarodnoj muzejskoj zajednici i aktivno sudjelovati u promociji svoje djelatnosti. Trajni cilj ove manifestacije je prezentirati osuvremenjene poveznice muzeja i zajednice, kulturnog krajolika i prirodnog okruženja u kojem djeluje.

Drugo desetljeće 21. stoljeća obilježeno je tehnološkim inovacijama, socijalnim eksperimentima i globalnom razmjenom, stoga je ICOM kao temu Međunarodnog dana muzeja ovaj put predložio "Hiper-povezani muzeji: novi pristupi, nova publika" (Hyper-connected museums: New approaches, new publics).

Pojam hiper-povezanosti nastao je 2001., a označava mnogostruke oblike današnjih komunikacija, od osobne, preko telefona i mobilne telefonije/smartphones, do brojnih mogućnosti koje pruža Internet, a među kojima su sve popularnije razne društvene mreže. Globalna digitalna mreža veza svakim danom postaje sve složenija, raznovrsnija i u isto vrijeme nudi višu razinu integriranja sadržaja.


Kuća Bukovac
Na međunarodni dan muzeja 2018. godine predstavit će se na facebook stranici Kuće Bukovac (https://web.facebook.com/KucaBukovac/) online izložbena crtica „Vlaho Bukovac i glazba“. Ova tema iz Bukovčevog života i djela obrađena je kroz četiri unikatne ručno izrađene knjižice koje se nalaze u stalnom postavu muzeja. Na ovaj način tema će se predstaviti u drukčijem mediju te putem facebooka biti dostupna širokoj publici izvan muzejske zgrade, kako onoj stalnoj tako i novoj.

Na muzejskoj edukativnoj dječjoj radionici u 16:00 sati polaznici će moći samostalno obići muzej koristeći smart-guide, interaktivi muzejski vodič, na svojim pametnim telefonima. Predstavit će se Dječji muzejski vodič koji su izradili polaznici dječjih radionica u Kući Bukovac , a svi ostali moći će se okušati u kreiranju vlastitog audio vodiča.


Odjel za arheologiju i spomeničku baštinu
Odjel za arheologiju i spomeničku baštinu organizirati predstavljanje dva lokaliteta o kojima skrbi, na dva različita načina, točnije audio i vizualno.
Prvi pristup je vizualan. Predavanje će se održati na Međunarodni dan muzeja 18.05, u 19h u Odjelu za arheologiju i spomeničku baštinu MIGK, kada će se predstaviti 3D fotogrametrija UNESCO-vog lokaliteta sv. Barbara. Predavanje geodetska fotogrametrija u službi prezentacije će voditi Paolo Miljanović dok će voditeljica Jelena Beželj predstaviti lokalitet Sv. Barbare . Fizičko predstavljanje lokaliteta, ne na samom lokalitetu već pomoću vizualne 3D rekonstrukcije stećaka.
U slučaju broj dva pristup je audio, radi se o sklopu mlinica i stupa na rijeci Ljutoj. Početkom 2018. godine je napravljen audio vodič s kratkim pričama o lokalitetu koji je moguće preslušavati s osobnih telefona ili preko tableta koji se posuđuju na samom lokalitetu.
Drugi dio će se odvijati na Europsku noć muzeja 19.05. u 18h na rijeci Ljutoj. Tako će biti organizirana šetnja lokalitetom uz slušanje audio vodiča. Cilj je ukazati da novi pristup putem audio vodiča može uvelike pomoći u prezentaciji i promociji lokaliteta, ali ipak nije zamjena za fizičko vodstvo. Pristup lokalitetu u ovom slučaju je audio, a vodič se može poslušati s bilo koje lokacije povezane wifi konekcijom, nije nužno da se sluša na samom lokalitetu.


Zavičajni muzej Konavala
Povodom ovogodišnje teme u Zavičajnom muzeju Konavala će se široj javnosti predstaviti audio-vizualni vodič Smart Guide. Vodič je dostupan putem WiFi mreže i nudi mnoštvo priča i zanimljivosti koje Vas vode kroz muzej i povijest Konavala. Sve priče su ispričane audio pričom na hrvatskom,engleskom i francuskom jeziku, te ih prate fotografije i ilustracije. Jedan od ciljeva vodiča je približiti baštinu i tradiciju novim generacijama koje su obilježene tehnološkim inovacijama i globalnom razmjenom podataka. Nove tehnološke mogućnosti mijenjaju muzejsku praksu što vodi do predstavljanja muzejske zbirke kroz novu vizuru. Nove tendencije u muzejskom djelatnosti nipošto ne smiju zapostaviti lokalnu zajednicu na račun globalnog umrežavanja te time vođeni ćemo organizirati predstavljanje audio-vizualnog vodiča lokalnom stanovništvu u suradnji s lokalnim školama.
Predstavljanje audio-vizualnog vodiča za osnovne škole će se odvijati tokom jutarnjih sati u suradnji s lokalnim školama dok za ostale zainteresirane vodič će biti predstavljen u 17:00 sati u Zavičajnom muzeju Konavala.

18. travanj 2024 14:21