StoryEditorOCM
KonavleIZLOŽBA U KUĆI BUKOVAC

VREMEPLOV CAVTATSKOG MAŠKARAVANJA Karneval po Bukovčevu 'receptu'

Piše DV
5. veljače 2018. - 09:40

U Kući Bukovac sinoć je otvorena izložba Karneval u Cavtatu, sastavljena od vremeplova cavtatskih fotografija maškaravanja i karnevala od 1940. do 1970. Cavtatski karneval u slici Vlaha Bukovca koja se čuva u Bogišićevoj zbirci u Cavtatu oživotvorile su male maškare koje su na likovnoj radionici u Kući Bukovac pod vodstvom Petre Kralj Fox izradili maske s Bukovčeve slike.

Također na izložbi je nastupila pleh muzika ili limena glazba baš po modelu iste Bukovčeve slike. Na otvaranju su sudjelovali Ivica Kipre, kulturni antropolog, Lucija Vuković, voditeljica Kuće Bukovac, Petra Kralj Fox, muzejski pedagog Muzeja i galerija Konavala i ravnateljica ustanove Antonia Rusković Radonić.

Kipre je razjasnio razlike u karnevalima te upozorio na specifičnosti karnevala u Cavtatu. Lucija Vuković, voditeljica Kuće Bukovac je kontekstualizirala Bukovčevu sliku uz koju su izloženi crteži Vlaha Bukovca koji su prethodili slici. Petra Kralj Fox se zahvalila svim kazivačima i obiteljima koji su ustupili fotografije i kostime. Ravnateljica je upozorila na važnost održanja nematerijalne baštine za koji je lokalna zajednica presudna i bez koje muzej nije u mogućnosti održati je.

Mnogobrojni posjetitelji mogli su degustirati šarene napitke koje je pripremio Vlaho Veramenta. Poticanje baštinskih fenomena Muzeji i galerije Konavala nastavljaju kroz ostale programe te će cavtatski karneval sigurno ostati tema propitivanja i komuniciranja u budućnosti. Izložbu možete pogledati do 15.4.

23. travanj 2024 09:49