StoryEditorOCM
KonavleUTVRDA I SLUŽBENO KONAVOSKA

Država predala tvrđavu - Prevlaka dobiva austrougarski muzej i akvarij

24. listopada 2017. - 15:18

Derutna austrougarska utvrda na poluotoku Prevlaka od danas je i službeno pod upravom Općine Konavle. Ministar državne imovine Goran Marić s konavoskim je načelnikom Božom Lasićem potpisao ugovor o korištenju tvrđave na Prevlaci. Tako država nekadašnji vojni objekt na rtu Oštro prepušta Općini Konavle koja će u dogovoru s Društvom prijatelja dubrovačke starine zatim otpočeti obnovu, a planirano je otvoriti muzej austrougarske ratne mornarice s naglaskom na hrvatskoj komponenti.

- Prije dva i pol mjeseca započeli smo razgovore o ovom projektu i obećao sam potpisivanje ugovora do Dana Općine. Danas smo tu, pokazujemo da je Prevlaka simbol hrvatskog prkosa. Ovim činom prekida se stoljetni status Prevlake kao simbola otimanja, nasrtaja i neprijateljstava. Ovim Prevlaka prestaje biti točka neprijateljstva. Na nju dolaze prijatelji iz Društva prijatelja dubrovačke starine koji znaju kako očuvati povijesne vrijednosti, istaknuo je ministar Marić te izrazio nadu da će Prevlaka s novim sadržajem postati najposjećenija točka Republike Hrvatske.

Načelnik Lasić zahvalio je ministru Mariću koji je, kako je rekao, pokazao da državna administracija može biti učinkovita.

- Nakon 25 godina dobili smo tvrđavu na Prevlaci, napominjem da nije bilo nikakvih imovinsko-pravnih prijepora, ovo je vlasništvo Republike Hrvatske, ustvrdio je Lasić.

Potpisivanju ugovora nazočili su i saborska zastupnica Sanja Putica te dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić koji su naglasili važnoat obnove zapuštenog državnog vlasništva u svrhu obogaćivanja turističke ponude.

Osim muzeja s eksponatima, od odora do oružja i odlikovanja do dijelova brodova, u planu je u kompleksu otvoriti i akvarij s jadranskim ribama, te vidikovcem uz odgovajuće sadržaje za samoodrživost objekta.

20. travanj 2024 00:53