StoryEditorOCM
KonavleČESTITKA UZ DAN POBJEDE

BOŽO LASIĆ Nakon ratne agonije izgradili smo nanovo Konavle

Piše dv
5. kolovoza 2017. - 12:51

Svim Konavokama i Konavljanima, stanovnicima Konavla načelnik Općine Konavle Božo Lasić uputio je čestitke povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

-Na današnji dan isprepliću se osjećaji ponosa i sreće, s onima sjete i tuge. Hrvatska je nakon ''Oluje'' ostvarila svoj san o slobodi, no cijena za to je bila izrazito visoka. Najviša.

Na današnji dan ne možemo se ne prisjetiti onih koji su položili svoje živote na oltar Domovine, svih branitelja, očeva, majki, kćeri i sinova. Ne možemo se ne prisjetiti onih koji se nikada nisu vratili kući svojoj obitelji.

Ne možemo se ne sjetiti uništenih, spaljenih i pokradenih domova, agonije izbjeglištva... No prevladali smo sve to. Izgradili smo nanovo Hrvatsku, izgradili smo nanovo Konavle.

I zbog toga sam ponosan na sve Konavoke i Konavljane, osobito ponosan na sve branitelje - istaknuo je načelnik Općine Konavle Božo Lasić.

Inače, te 1995. godine u samo 84 sata vojno-redarstvene operacije ''Oluja'' hrvatske snage djelovale su istodobno iz 30 pravaca na bojišnici dugoj gotovo 700 kilometara.

Olujom, uz akciju Bljesak ključnom za završetak Domovinskog rata, oko dvjesto tisuća hrvatskih vojnika oslobodilo je više od deset tisuća četvornih kilometara okupiranog područja, čime je završio krvavi rat.

Nakon akcije Oluja je ostala okupirana još samo istočna Slavonija koja je vraćena mirnom reintegracijom bez vojnog djelovanja.

Oluja je počela u svitanje 4. kolovoza te je trajala svega 84 sata, a oslobođeno je oko 18,4 posto ukupne površine Hrvatske.

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja koji se slavi kao podsjetnik na veličanstvenu vojno - redarstvenu akciju Oluja predstavnici Općine Konavle položili su vijence za sve poginule branitelje kod spomenika u Čilipima.

20. travanj 2024 05:26