StoryEditorOCM
KonavlePRIOPĆENJE HNS-a KONAVLE

KOPRIVICA: Odmah ćemo početi raditi na izgradnji groblja sa pratećim prostorijama u Zvekovici

Piše PSD.
15. svibnja 2017. - 11:12

Prije deset godina donesen je Prostorni plan uređenja Općine Konavle, kojim je, između ostalog, predviđena i izgradnja novog groblja u naselju Zvekovica. Zvekovica je jedino naselje u Konavlima koje nema svoje groblje i naselje koje ima najveći porast broja stanovnika u Konavlima. Tu je i Cavtat, najveće naselje u Konavlima sjedište Općine, u kojemu broj stanovnika, još od 1931. godine neprekidno raste, a daljnje proširenje jedinog groblja u Cavtatu odnosno groblja Sv. Roka, nije planirano. Dakle, potrebu za grobnicom koja bi bila na novom groblju u Zvekovici imaju gotovo sve obitelji naselja Zvekovica i mnoge obitelji iz Cavtata.

Donesen je i UPU, kao detaljni urbanistički plan uređenja Cavtata sa Zvekovicom, čime su stvoreni svi preduvjeti za izgradnju tog novog groblja. Međutim, dosadašnje vodstvo Općine Konavle, u čijoj je nadležnosti, sukladno Zakonu o grobljima, izgradnja tog groblja, do danas nije pokrenulo postupak za njegovu izgradnju, iako je to potreba i interes velikog broja građana Zvekovice i Cavtata.

Ni sada kandidati iz dosadašnje vladajuće strukture, sa obje strane barikade, kao ni ostali kandidati na predstojećim lokalnim oizborima, u svojim programima ne nose izgradnju ovog groblja. Jedino mi taj problem vidimo i osjećamo.

A razlozi za čekanje ne postoje, jer su svi uvjeti za pokretanje rješavanja tog pitanja ostvareni. Općina treba pokrenuti postupak izvlaštenja zemljišta uz plaćanje vlasnicima tržišne vrijednosti, izraditi projekt groblja i zatražiti građevinsku dozvolu. Zasigurno neće biti ni problema za financiranje izgradnje tog groblja, obzirom na veliku potrebu i interes građana za kupnju grobnog mjesta. Uz groblje je, naravno, potrebno izgraditi i mrtvačnicu kao i oproštajnu dvoranu sa pomoćnim prostorijama.

Na istoj lokaciji Prostornim planom predviđena je izgradnja i pastoralnog centra, u sastavu kojega bi trebala biti i crkva, budući da naselje Zvekovica nema primjeren crkveni prostor, na čemu, u suradnji sa Biskupskim ordinarijatom i Konavoskim dekanatom, treba nastaviti raditi, ali to nije nužno vezano za gradnju groblja sa pratećim prostorijama i nije zapreka brzom početku i završetku gradnje groblja.

Izgradnja groblja u Zvekovici je među prioritetnim projektima Izbornog programa HNS-a u predstojećim lokalnim izborima.

16. travanj 2024 20:31