StoryEditorOCM
KonavleMALA ŠKOLA ZAŠTITE OD POŽARA

Konavoskim mališanima prikazan animirani film 'Požar nije šala'

Piše PSD.
23. veljače 2017. - 10:17

U okviru radionice Mala škola zaštite od požara, kratkometražni animirani film Požar nije šala, prikazan je djeci od prvog do četvrtog razreda u Osnovnoj školi Cavtat, Područnim školama Čilipi i Močići te u dječjem vrtiću Katićan u Čilipima.
Radionicu, kojoj je prisustvovalo 285 djece, vodile su Marijana Miljas Đuračić, stručna suradnica za zaštitu od požara Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije i Višnjica Vučetić, predsjednica Hrvatskog agrometeorološkog društva. Zapovjednik Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović učenicima i vrtićanima ukazao je, edukativnim pozdravnim govorom, na opasnosti i posljedice od šumskih požara po prirodu i čovjeka, koje su svake godine, posebIce za ljetnog razdoblja, prisutne u području Dubrovačko-neretvanske županije.
Potaknuti idejom kako je najmlađima animirani film blizak medij, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije i Hrvatsko agrometeorološko društvo upustili su se u čarobnu avanturu izrade filma Požar nije šala s ciljem edukacije o štetama i dugoročnim posljedicama koje požar ostavlja po prirodu i živi svijet. Pokretač ideje izrade filma bili su katastrofalni požari koji su tijekom ljeta 2015. godine harali otokom Korčulom i poluotokom Pelješcom, a posebice nas je motivirao požar koji je zahvatio područje mjesta Trstenik na Pelješcu.
Prezentacija animiranog filma, samo je jedna od preventivnih mjera zaštite od požara koje Javna ustanova kontinuirano provodi s ciljem zaštite i očuvanja zaštićenih područja i područja ekološke mreže Natura 2000 u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, s posebnim naglaskom na zaštiti i očuvanju područja razvrstanih u IIb kategoriju ugroženosti od požara.
Kako Dubrovačko-neretvanska županija spada u najugroženija područja od šumskih požara, potrebno je ulagati znatna sredstva i velike napore u provođenje preventivnih mjera zaštite od požara kako bi se spriječio nastanak katastrofalnih požara i smanjili veliki troškovi gašenja, sanacije i obnove požarišta te izostavile štete po prirodu i čovjeka.
 

25. travanj 2024 14:11