StoryEditorOCM
KonavleJE LI UGROŽENA OMILJENA PLAŽA

Hidroelektrana na Pasjači uznemirila Konavljane

Piše GB
9. siječnja 2017. - 21:10

Konavljane je neugodno je iznenadila vijest o mogućoj izgradnji hidroelektrane sa strojarnicom kod Pasjače, jedne od najljepših jadranskih plaža. Sa stranica Ministarstva zaštite okoliša i energetike doznaje se kako upravo traje otvoreni postupak savjetovanja s javnosti o potrebi provedbe studije utjecaja na okoliš minihidroelektrane na plaži Pasjači u selu Popovićima u Konavlima. Tvrtka Maxcon iz Zagreba izradila je elaborat o utjecaju hidroelektrane na okoliš, kojim će, ako ga Ministarstvo nakon javne rasprave usvoji, nestati prepreka za gradnju HE na Pasjači.

Domaći žele da jedinstveni krajolik kupališta ostane netaknut, a primjedbe Ministarstvu mogu podnijeti do 16. siječnja i tako eventualno utjecati na stajalište Ministarstva.
Zamjeniku načelnika Konavala Božu Lasiću neprihvatljiv je svaki zahvat opasan za okoliš, glavni turistički resurs najjužnije hrvatske općine.

- Smatramo da je izgradnjom male hidroelektrane moguće očekivati negativan utjecaj na okoliš te inzistiramo na provođenju postupka procjene njegova utjecaja na okoliš. U UPU jest predviđena gradnja hidroelektrane, a ako do nje dođe, Općina Konavle će inzistirati na poštivanju najviših standarda. Pri tome se nikako neće mijenjati prirodni okoliš, pogotovo ne Pasjače,

Podsjetio je da je i bez hidroelektrane dio Konavala predviđen za izgradnju podložan eroziji tla koje bi moglo trajno oštetiti Pasjaču:
- Kad zimi pada kiša, zbog erozije tla u Konavoskom polju kroz tunel do Pasjače izlazi zemlja koja zamuti more do udaljenosti od 10 kilometara. Tlo je tu jako osjetljivo i zato pozivamo što više ljudi da se uključi u raspravu, kako ne bismo kasnije žalili – kaže donačelnik Lasić. Buduća investicija koja uključuje izgradnju protočne, podzemne hidroelektrane sa strojarnicom na području naselja Popovići na potezu duljine oko 2, 1 kilometar između Konavoskog polja i Jadranskog mora.
U Elaboratu autora zagrebačke tvrtke Maxcon naglašava se kako su svi zahvati predviđeni u skladu s važećim prostornim planovima, GUP-om Konavle i Prostornom planu Dubrovačko-neretvanske županije.

Investitor izgradnje minihidroelektrane navodno je austrijska tvrtka koja je već jednom dobila lokacijsku dozvolu, ali nije počela s gradnjom pa je dozvola istekla. Sada su Austrijanci kupili to područje i ponovo žele aktivirati projekt.
Načelnik Luka Korda u projektu mini HE Pasjača ne vidi razloga za uzbunu. Medijima je izjavio da će HE biti smještena u već probijenom tunelu pred kojim se ni sada nitko ne kupa, te da Pasjača ostaje omiljeno kupalište.

Napomenuo je da je riječ o projektu koji se spominje već 10 godina, te da bi se postrojenje gradilo u tunelu probijenom još 1958. godine od Konavoskog polja do mora kojim ide višak vode iz rijeke Ljute. Gradnjom hidroelektrane bi se taj višak vode iskoristio, smatra načelnik i dodaje kako će općinari u svakom slučaju inzistirati na izradi Studije utjecaja na okoliš HE. Pokaže li se da nema negativnih utjecaja, Korda ne vidi razloga da se projekt ne provede.

19. travanj 2024 02:38