Županija Konavle

TRADICIONALNO EDUKACIJSKO PUTOVANJE AGROTURIZAM KONAVLE - VJEČNI GRAD RIM

Hrvatska zastava u konavoskim rukama na Trgu sv. Petra

TRADICIONALNO EDUKACIJSKO PUTOVANJE AGROTURIZAM KONAVLE - VJEČNI GRAD RIM

Došao je i taj dan. RIM! Put je članove Agroturizma Konavle doveo u Rim, vječni grad! I to upravo na dan kada ne samo Rim i Italija, nego čitavi katolički svijet slavi Papino završetak Godine milosrđa simboličnim zatvaranjem jednih od vrata Crkve sv. Petra. Prepuni Trg, sveta misa koju predvodi Papa Franjo, prelijepo vrijeme… Treba li još nešto više za ugođaj koji se može doživjeti samo tu – u centru Vatikana. Sam Papa Franjo tijekom godine održi tek nekoliko svetih misa na otvorenom i upravo su Konavljani imali tu čast i nazočiti svečanoj euharistiji. Za ovu prigodu Ilija Kesovija i Nikolina Džangradović donijeli su i obukli konavoske nošnje i s ponosom podigli našu hrvatsku zastava na Trgu svetog Petra.

U mnoštvu koje se nakon svete mise slijevalo s Trga, našli smo mjesta za zajedničko fotografiranje te krenuli ulicama Vječnog grada. Istina, nije to Rim od prije nekoliko godina… Gotovo da nema mjesta na kojem ne stoje karabinjeri, policija, razna osiguranja, a na bitnim mjestima su vojnici s „dugim cijevima“. Posebno je naglašen pristup Trgu svetog Petra kroz nekoliko vrsta kontrole i detektora metala. Istina, sve je mirno, ali osjećaj nelagode je prisutan.
Iako je nedjelja, gotovo sve trgovine su otvorene, restorani popunjeni, a ulice prepune ljudi. Na Fontani di Trevi čeka se red kako bi se bacilo novčić koji, navodno, onoga koji ga je bacio ponovno dovodi u Rim. U Panteon se ulazi gotovo u kolonama, a na Španjolskim stubama se gotovo čeka mjesto za sjest. Više o posjetu Rimu u našoj fotogaleriji i u jednom od pisanih izdanja Dubrovačkog vjesnika.      
 

Naslovnica Konavle

Najčitanije

Snijeg u Konavlima i na Pelješcu

Snijeg u Konavlima i na Pelješcu
Iako u gradu pada kiša, konavoska brda su se zabijelila, a snijeg je pao i na Kuni na Pelješcu. Zabijelila su se...
Snijeg u Konavlima i na Pelješcu

Konavoski komin je otvorio svoja vrata!

Konavoski komin je otvorio svoja vrata!
Konavoski komin se smijestio u ugodnom i prirodnom ambijentu malog mjesta Velji do gdje će vas dočekati ljubazno...
Konavoski komin je otvorio svoja vrata!

Najnovije