StoryEditorOCM
KonavlePREDSTAVLJANJE KNJIGE ANTONIJE RUSKOVIĆ RADONIĆ

„Pro dva za dva, početnica konavoskog veza“

Piše d.v.
9. listopada 2016. - 10:39

Pred brojnim ljubiteljima konavoskog veza i konavoske narodne baštine u Župnoj crkvi svetog Nikole u Čilipima, u petak 7. listopada održana je promocija knjige, zbirke uzoraka konavoskog veza, pod nazivom „Pro dva za dva, početnica konavoskog veza“, autorice Antonije Rusković Radonić, akademske slikarice i ravnateljice Ustanove u kulturi Muzeji i galerije Konavala, u izdanju Matice Hrvatske – Ogranak Konavle.
Knjigu su uz autoricu Rusković Radonić promovirali Goranka Horjan, ravnateljica Etnografskog muzeja u Zagrebu, Ivica Kipre iz dubrovačkog Etnografskog muzeja i voditeljica promocije Lidija Crnčević glavna urednica portala Dubrovniknet.hr, a nazočne je uvodno pozdravio župnik don Josip Barišić. Kako su istakli svi predstavljači knjige, konavoski vez uistinu je jedan od najprepoznatljivijih motiva kako konavoske, dubrovačke tako i hrvatske kulturne baštine. U Konavlima je upravo u ovo vrijeme prije 25 godina bjesnio rat u kojem je između ostalog devastirana i kulturna baština, ali konavoski vez su vješte ruke konavoskih žena ponovo obnovile, a s ovom knjigom istakle kao trajnu baštinu krajnjeg juga Hrvatske.
Kako je istakla sama autorica, zamisao stvaranja ovakve knjige, zbirke velikog dijela konavoskih vezova, bila je u početku skromno zamišljena, ali zalaganjem, entuzijazmom i brojnošću žena koje su radile u radionicama vezenja konavoskog veza dovela je do djela koje će trajno obilježiti Konavle i konavoski vez te znatno obogatiti etnografsko - povijesnu baštinu ovih krajeva. Vrijednost konavoskog veza prepoznalo je i Ministarstvo kulture RH uvrstivši ga u jedno od zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara u Hrvatskoj.
Autorica Antonija Rusković Radonić posebno se zahvalila brojnim ženama koje su pomogle u izradi knjige, a posebno Kati Miljanić koja je pomogla u realizaciji knjige te priručnika za izradu konavoske poprsnice namijenjene djeci. Također autorica se zahvalila brojnim osobama i sponzorima, a nadasve Ministarsku kulture RH i Društvu prijatelja dubrovačke starine. Recezent knjige je Nerina Eckhel, likovni urednik Ljubo Gamulin, a priručnik za djecu likovno je uredila Nora Mojaš.
Nakon predstavljanja knjige u Zavičajnoj kući Konavala u Čilipima priređen je tradicionalni konavoski tratamenat uz program klape Ragusavechia i brojne izložene eksponate konavoskog veza u izradi žena s radionica koje vodi autorica knjige Antonija Rusković Radonić.
Foto - Župa sv. Nikole

25. travanj 2024 08:22