Županija Konavle

POSJETILI SMO SEOSKU KUĆU ČILIPI NIKA NOVAKOVIĆA I VINSKI BAR MALVASIJA KARAMAN NIKA KARAMANA

Poezija konavoske tradicije i vina dubrovačkih kneževa

POSJETILI SMO SEOSKU KUĆU ČILIPI NIKA NOVAKOVIĆA I VINSKI BAR MALVASIJA KARAMAN NIKA KARAMANA

Povijest nesumnjivo puno toga nauči čovjeka, oblikuje njegovu sadašnjost, daje mu smjernice za budućnost te iza sebe ostavlja tragove u rukama vremena. Nijeme tragove prošlosti obično smrve te iste ruke vremena pa zauvijek prijeđu prag nestanka.Izvor baštine na vjetrometini prolaznostiKako od nijemih ostataka povijesti načiniti osebujan užitak, recept za to pronašao je Niko Novaković i njegova obitelj. Krunu marljivosti i ustrajnosti za njih predstavlja Seoska kuća Čilipi koja je, može se slobodno reći, mjesto gdje se nudi netaknuta tradicija, dobra domaća hrana i piće te još bolje gostoprimstvo. Debeli zidovi Seoske kuće štite vrijednu riznicu konavoske baštine i sve ono što ide uz nju. Narodna nošnja, stari alati, obiteljske fotografije, konavoski vez – sve to čini jednu cjelinu, jedan zasebni svijet koji u nekadašnji život uvlači sve goste. Ulaz u Seosku kuću kao da je porta za ono Konavle koje je progutalo vrijeme.Nauštrb tom beskrajno gladnom porivu zuba vremena našla se konoba koja čini srž ovog domaćinstva. Konoba pruža smještaj za oko stotinjak ljudi. "Trbuh kuće", kako ju vole zvati njeni ponosni vlasnici, tvori spoj sa starom pekom, sušarom i gustijernom te zaokružuje atmosferu ugode. Pazilo se na autentičnost, ali ona je doslovno prisutna i u zraku koji je malo vlažniji i koji sadrži onaj gotovo nestali "miris staroga".Meni konobe sastoji se naravno od domaćih jela. Moguća je konzumacija domaćeg suhog i mladog sira, domaćih likera, rakije, vina ili ulja. Sve to može upotpuniti nastup konavoskih folklornih skupina ili kakva zgodna animacija. Konoba svoja vrata drži otvorena cijelu godinu i to za prethodno najavljene skupine. Glava kuće, Pero Novaković, govori da su tu i domaće životinje kako bi gost imao što potpuniji dojam u ono kako je nekada tekao život običnih seljaka koji su živjeli na zemlji i od zemlje. Kao što su Konavljani već desetljećima i stoljećima njegovali svoje vrtove, vinograde, maslinjake, smokovnjake.., tako je i obitelj Novaković primjer istinskog i iskrene susretljivosti s gostima što se postiže onim nepresušnim izvorom baštine koja se čvrsto odupire na vjetrometini prolaznosti.Aristokratsko vino na dohvat nepcaOdavno je poznato da jug Hrvatske obiluje bogatstvom raznih sorta vina, vrijednih vinogradara i predivnih vinogorja. Ogroman doprinos toj raznolikosti pridonio je i Niko Karamana koji je, revitalizacijom izvorne dubrovačke malvasije, stvorio put za stvaranje prepoznatljivog brenda. Za vrijeme Domovinskog rata uveliko je stradala dubrovačka malvasija te se povratkom enologa Nika Karamana i njegove obitelji brzo obnavlja uzgoj ove čuvene vinske sorte. Rezultat marljivosti obitelji Karaman jest današnja brojka od 12.500 loza, raspoređenih na 5 hektara njihova vinograda.Vinski bar Malvasija Karaman u Pridvorju posebna je lokacija. Gostu se ne nudi čista degustacija vina, nego je važna i povijest vina te Konavala. U blizini Vinskog bara nalazi se Napoleonova cesta, Franjevački samostan te Knežev dvor. Centar te povijesne tromeđe čini upravo Vinski bar u kojem se osim malvasije nudi i prošek (berba 2007.), nagrađen zlatnom medaljom u 2009. Naravno, nije to jedino priznanje kojim je okićen trud obitelji Karaman, ali je uvelike pomoglo na putu prepoznatljivosti i originalnosti. Inače, dubrovačka se malvasija prvi put spominje 22. svibnja 1382. Bilo je to vino kneževa i aristokracije Dubrovačke Republike. Toliko je bilo cijenjeno da je ono jedino vino koje se čuvalo u vinskim bocama, a obični građani Republike mogli su godišnje dobiti samo pet litara. Malvasiju su spominjali brojni dubrovački umjetnici pa i slavni Marin Držić. Mogli bi se o njoj pisati romani, ispunjavati arci papira, ali to je jedinstveni dio ponude u Vinskom baru.I najmlađi članovi obitelji, djeca Anite i Nika, odjeveni u narodnim nošnjama sudjeluju u prijenosu autentičnosti i autohtonosti. Vlasnicima nije teško ispričati priču o malvasiji jer ona je dio njihova života, ona ih pokreće i potiče na još veći angažman. A na "zov malvasije", kako kaže gospođa Karaman, teško je ostati ravnodušan, daleko je lakše osvježiti nepce.Kako doći do Seoske kuće Čilipi i Vinskog bara Malvasija Karaman?Seoska kuća Čilipi gostima otvara svijet Konavala i dopušta im nepresušne užitke u tradiciji, a u Vinskom baru Karaman doslovno mogu kušati okus malvasije, vina kneževa i aristokracije.Seoska kuća ČilipiNiko Novaković099/235 – [email protected] bar Malvasija KaramanNiko Karaman098/ 238 – [email protected] Lucić

Naslovnica Konavle

Najčitanije

Snijeg u Konavlima i na Pelješcu

Snijeg u Konavlima i na Pelješcu
Iako u gradu pada kiša, konavoska brda su se zabijelila, a snijeg je pao i na Kuni na Pelješcu. Zabijelila su se...
Snijeg u Konavlima i na Pelješcu

Konavoski komin je otvorio svoja vrata!

Konavoski komin je otvorio svoja vrata!
Konavoski komin se smijestio u ugodnom i prirodnom ambijentu malog mjesta Velji do gdje će vas dočekati ljubazno...
Konavoski komin je otvorio svoja vrata!

Najnovije