StoryEditorOCM
DubrovnikŠTO BROJKE KAŽU O ŠKOLSTVU U DUBROVAČKO-NERETVANSKOJ ŽUPANIJI?

Lani je 2.250 učenika prošlo s prosjekom 5.0, a jedan je prvašić pao godinu

Piše Silvia Rudinović
29. siječnja 2020. - 16:11
Prošle školske godine samo je dvoje osnovnoškolaca u čitavoj Dubrovačko-neretvanskoj županiji 'palo na godinu', i to učenik/ca prvog i sedmog razreda. Hrvatska je javnost nedavno ostala sablažnjena podatkom kako prvi razred ponavlja 125 učenika. Što se treba dogoditi da dijete u toj dobi ne zadovolji minimum, da ga se na prvom skalinu tako demotivira? Jesu li u pitanju ipak neke druge okolnosti, izostanci iz nekih opravdanih razloga? Pojedinačne slučajeve ne možemo znati, ali tolika brojka na državnoj razini upućuje na zabrinjavajuće zaključke.

Ovaj naš županijski slučaj zabilježen je u Metkoviću. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji to se uistinu rijetko događa, daleko smo ispod državnog prosjeka po broju ponavljača, pokazuje baza podataka Ministarstva znanosti i obrazovanja ŠeR, odnosno Školski e-Rudnik. To je mjesto koje će mnoge roditelje zanimati i u koji bi mogli zaviriti kako bi provjerili rezultate škola svoje djece.

Lanjske školske godine, od ukupno 14.018 učenika, 65-ero je ponavljača, najviše u prvom razredu srednje škole, a čak 2.250 školaraca prošlo je s 5.0. Naravno, u toj pozitivnoj statistici su gotovo  svi osnovnoškolci, a samo 82 srednjoškolaca. Opći je prosjek bio 3,78.

Godinu ranije, dvoje je prvašića u našoj županiji 'okinulo' godinu, u Metkoviću i Korčuli, te jedan učenik drugog razreda u Dubrovačkom primorju, i to je to. Nitko drugi te školske godine nije pao, iako se očekuje da teže prolaze peti ili sedmi razred. U 2016./2017. nedovoljan su imali učenik  drugog i četiri učenika šestog razreda, a 2015./2016. od svih osnovnoškolaca  samo dvoje prvašića nije prošlo godinu. Dakle, iako rijetka, to je pojava koja se događa svake godine.

Najviše je 'padova' lani bilo u Pomorsko-tehničkoj školi (20), a potom u Ekonomskoj i trgovačkoj te TUŠ-u. S druge strane, u Gimnaziji Dubrovnik nitko nije pao godinu, dok je u Privatnoj i Klasičnoj gimnaziji na ponavljanje poslan po jedan učenik.
U čitavom Dubrovniku lani su samo tri osnovnoškolaca prošla s dvojkom. Nevjerojatno, ali kad se zbroje učenici osnovnih i srednjih škola, najviše je kategoriji odlikaša (47,19 posto)! Brojkom, to je čak 2.750 odlikaša u našem gradu. U Metkoviću, koji se izdvaja po dobrim rezultatima na A razini državne mature, nije tako. Tamo je najviše onih s vrlo dobrim rezultatom, 41,56 posto.

U Lumbardi 89,47 posto učenika prošlo je peticom, 51 od ukupno 57 učenika! E-Rudnik potvrđuje mišljenje – što je manja škola to su ocjene više. U gruškoj školi, odlični i vrlo dobri  u petom i sedmom razredu su poprilično izjednačeni što se možda može povezati s provedbom eksperimentalnog programa.
Kad su u pitanju natprosječni učenici, oni s uspjehom 5.0, takvi su u porastu. Lani ih je bilo 87 više nego godinu prije. Naravno, najviše ih je u nižim razredima osnovne škole i više je učenica nego učenika s takvih uspjehom. Kad je u pitanju ovaj prosjek, bitne razlike se zamjećuju u srednjoškolskom obrazovanju. U Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji Ruđera Boškovića gotovo četvrtina je superodlikaša (19 od ukupno 100)! U Gimnaziji Dubrovnik, od 484 učenika, 17-ero je završilo godinu bez ijedne četvorke.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji registrirano je 47 matičnih i 36 područnih škola. Više smo puta pisali o odumiranju zanata i nedostatku meštara, pa podatak kako se u gradu trenutačno školuje samo pet vodoinstalatera, ne nosi optimizam. Prevladavaju gimnazijalci, a zanimljivo je zamijetiti da je u sustavu školovanja 131 buduća medicinska sestra, za kojima dubrovačka bolnica vapi i kojima srednjoškolsko obrazovanje traje pet godina.
20. travanj 2024 13:17