StoryEditorOCM
DubrovnikKONFERENCIJA PROJEKTA SMARTMED

Dubrovnik primjer dobre prakse u turizmu

Piše Foto: GD
28. siječnja 2020. - 15:46
Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić sudjelovala je na uvodnoj konferenciji strateškog projekta SMARTMED, održanoj u ponedjeljak u hotelu Esplanada u Zagrebu. Cilj projekta je pokrenuti inovacije te razvoj novih proizvoda i inicijativa u turizmu, a Grad Dubrovnik s inovativnim projektom „Poštujmo Grad“ predstavljen je kao primjer dobre prakse u rješavanju izazova brzog rasta i razvoja turizma.

Konferenciju je otvorio državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić naglasivši važnost održivog i pametnog upravljanja destinacijama u skladu s globalnim izazovima i trendovima. Pritom je naglasio kako je projekt SMARTMED jedna od prvih inicijativa zajedničkog djelovanja na području Mediterana, turističke regije s najvećim turističkim prometom te istaknuo važnost suradnje i kreiranja jedinstvenih odgovora na zajedničke izazove.

Zamjenica Tepšić u svom je izlaganju predstavila konkretne primjere učinkovitih smart rješenja koje Grad Dubrovnik kroz sveobuhvatni projekt Poštujmo Grad (Respect the City). Naglasila je pritom kako su kroz dvije i pol godine provođenja projekta postignuti značajni rezultati, poput smanjenja zagušenja stare gradske jezgre zbog boljeg raspored ticanja kruzera u dubrovačku luku i raznih mjera koordinacije prometa u suradnji svih uključenih službi.

- Krenuli smo sa šest brojača turista na ulazu u staru gradsku jezgru, potom s aplikacijom koja predviđa kretanje i mogućnost gužvi unutar zidina, a imamo i tzv. smart parking zahvaljujući kojem u svakom trenutku znamo koliko ima slobodnih mjesta za parkiranje. Također, razvili smo i aplikaciju koja, kada broj turista u Gradu prijeđe četiri tisuće, korisnicima javlja alternativne rute i lokacije za posjet. Ta su rješenja zasigurno doprinijela da od ovog siječnja više nismo na crnoj listi destinacija koje ugrožava preveliki turistički promet utjecajnog britanskog The Independenta.

Jedan od važnijih ciljeva projekta Poštujmo Grad je disperzija turista izvan stare gradske jezgre, naglasila je zamjenica Tepšić govoreći o projektu ALTER ECO. Ovim projektom putem ICT tehnologija mjere se opterećenja glavnih žarišnih točaka na području Dubrovnika, a potom se prikupljaju podaci potrebni kako bi se te točke rasteretile i dobio uvid u preferencije kretanja posjetitelja. - Predani smo radu na stvaranju destinacije održivog turizma, kako bismo osigurali da Dubrovnik bude Grad za sve – i stanovnike i goste - zaključila je Tepšić.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Ministarstva turizma Republike Hrvatske, kao vodećeg partnera projekta te Hrvatske gospodarske komore Rijeka. U projektu sudjeluje još 11 projektnih partnera iz Portugala, Španjolske, Francuske, Crne gore, Bosne i Hercegovine, Italije, Slovenije te Grčke. Ukupna vrijednost ovog projekta je 3 milijuna eura, a trajat će do 30. lipnja 2022. godine.

Strateškim projektom SMARTMED trebale bi se definirati smjernice budućeg modela pametnog upravljanja destinacijama na Mediteranu, uspostavu zajedničke suradnje među zemljama partnerima i implementaciju kroz daljnju izradu strateške dokumentacije i turističke politike.
20. travanj 2024 03:02