StoryEditorOCM
DubrovnikTRAGOM PRIČE DA JE PRODAN DERUTNI DUBROVAČKI HOTEL

'Vis 2' vrijedi puno više od 100 tisuća maraka, zato se za njega i otimaju

Piše Dube Marjanović Ladašić
23. siječnja 2020. - 08:28

Tragom priče da je Hotel Vis 2, u kojem već godinama žive dubrovački beskućnici, prodan za smiješan iznos bosansko-hercegačkom državljaninu bliskom ondašnjim vlastima (spominje se 100.000 maraka, što je teško za vjerovati, no, na našim prostorima sve je moguće), ispitali smo čiji je zapravo ovaj hotel na izuzetno atraktivnoj lokaciji u Dubrovniku. Na nekih 8000 kvadratnih metara nalazi se derutni hotel, uz samu morsku obalu u Lapadu i u neposrednom susjedstvu visokokategornika, Hotela Dubrovnik Palace.
Raj je to za one koji su željni mira i čiste plaže. Iako ljudi zaziru od kupanja kod beskućnika, ima i onih koji su se sami uvjerili kako je kupalište ispod hotela prelijepo i tiho. Okoliš hotela, doduše, nije tako uredan, ali uvijek ima parkinga u hladovini i nitko vas neće krivo pogledati. Dapače. Na kupalištu ispod hotela ljeti možete i popiti piće po prihvatljivim cijenama.

Kada i ako se vrati

Nekadašnje procjene vrijednosti hotela i zemljišta vrtjele su se oko 10 milijuna eura, tako da nije čudno da se i danas vodi međudržavni spor oko vlasništva. Kao vlasnik Hotela Vis 2 i pripadajuće čestice zemljišta u zemljišnim knjigama unesena je Socijalistička Republika BiH – Izvršno vijeće Skupštine SR BiH. Zabilježena je zabrana raspolaganja i opterećenja nekretnina u ovom ulošku, a temeljem uredbe Republike Hrvatske Kl. 940-01/91-01/05 od 17. srpnja 1991.
Službene informacije o vlasništvu, sporu i sudbini hotela teško je dobiti od susjeda. Kontaktirali smo Agenciju za privatizaciju Federacije Bosne i Hercegovine, Pravobranilaštvo BiH te ZOI 84, koji se spominje kao vlasnik hotela.
Iz ZOI 84 su nam odgovorili 'da je Rješenjem Izvršnog Vijeća SRBiH od 15.09.1983. godine isti prenio pravo privremenog korištenja i upravljanja na KJP 'ZOI 84' OCS do.o.o. Sarajevo. Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine vodi postupak povrata tog hotela, te možete dodatne informacije potražiti od njih. Kada i ako se hotel VIS 2 vrati, isti će pripadati Vijeću ministara BiH koje je pravni slijednik Izvršnog vijeća SR BiH', napisao je u svom odgovoru direktor Kenan Magoda.
Ostali upitani se nisu javili.

Beskućnici će imati gdje

U svibnju 2018. kolege iz susjedstva dobili su odgovor iz Pravobranilaštva BiH, da se 'pred nadležnim sudom u Dubrovniku vodi parnični postupak radi predaje predmetne nekretnine u posjed Bosni i Hercegovini'. Kontaktirali smo Županijski sud u Dubrovniku, odakle nam je glasnogovornik Pero Miloglav odgovorio da 'u evidenciji Građanskog odjela ovog suda ne nalazimo da se, po žalbi, vodi postupak u svezi s navedenim hotelom, pa Vas upućujemo da informaciju zatražite od Općinskog suda u Dubrovniku, odnosno Zemljišnoknjižnog odjela tog suda'.
S tog suda i njihovog glasnogovornika Vlaha Boškovića zatražena je dopuna našeg zahtjeva na način da dostavimo katastarsku oznaku nekretnine u staroj izmjeri. Zahtjevu smo udovoljili, a zbog kratkog roka za odgovor, naknadno ćemo ga objaviti.
Bilo kako bilo, na raspetljavanje vlasništva Hotela Vis 2 još će se čekati. Beskućnici nemaju razloga za bojazan da će biti izbačeni. Ako se hotel u dogledno vrijeme i proda, imat će gdje boraviti jer je Grad Dubrovnik izradio projekt budućeg objekta za pružanje socijalnih usluga u zajednici, koji će u svom sastavu imati i prihvatilište za beskućnike. Riječ je o adaptaciji postojeće zgrade na Kantafigu, koja će ugovorom o rješavanju međusobnih odnosa između Grada Dubrovnika i Hrvatskih cesta pripasti Gradu, a gdje će se obaviti radovi na sanaciji krova i unutarnjem uređenju.

U hotelu su 34 beskućnika

U Visu 2, privremenom prihvatilištu za smještaj socijalno ugroženih osoba s područja Grada Dubrovnika, trenutačno se nalaze 34 korisnika, odgovor je iz gradskih službi.
- Što se tiče statusa budućeg objekta za pružanje socijalnih usluga u zajednici na Kantafigu, projekt je prijavljen na financiranje sredstvima EU fondova i u očekivanju smo rezultata prijave, stoga je u ovom trenutku još nezahvalno govoriti o točnim rokovima dovršetka projekta, ali je svakako jedan od prioriteta u socijalnoj skrbi – nadodali su, te podsjećaju kako će budućim Prihvatilištem upravljati Crveni križ, dok će adaptaciju i uređenje prostora financirati i voditi Grad Dubrovnik uz planirao financiranje bespovratnim EU sredstvima. Osim Grada Dubrovnika, u prijavi su kao partneri sudjelovali i Caritas dubrovačke biskupije te Centar za socijalnu skrb Dubrovnik.

24. travanj 2024 19:13