StoryEditorOCM
DubrovnikPRIORITETI SU ZAŠTITA OD BUKE, POBOLJŠANJE JAVNIH USLUGA I KONTROLA BROJA SMJEŠTAJNIH I UGOSTITELJSKIH JEDINICA

ZBOR GRAĐANA GRADSKOG KOTARA GRAD Iznajmljivati apartmane bi trebali samo oni koji žive u Gradu

Piše Kristina Filičić
Tonči Plazibat/CROPIX
23. siječnja 2020. - 08:52
Zbor građana kojeg je Gradski kotar Grad organizirao na temu 'Definiranje glavnih problema i rješenja kojim se treba baviti Plan upravljanja starom gradskom jezgrom' iznjedrio je pet prioriteta koji bi se, po mišljenju stanovnika povijesne jezgre koji su prisustvovali zboru, trebali uvrstiti u spomenuti Plan. Izdvojeni prioriteti su zaštita od buke, poboljšanje javnih usluga, repopulacija, kontrola broja smještajnih i ugostiteljskih jedinica i razvoj društvene infrastrukture. Sugrađani su glasali između 15-ak predloženih priroriteta a do kojih se došlo kroz stavove i mišljenja prisutnih sugrađana o problemima kojima svakodnevno svjedoče živeći unutar zidina.

Na Zboru građana Gradskog kotara Grad u prepunoj dvorani aktivno se raspravljalo  o Planu upravljanja i problemima koji muče stanovnike tog dijela grada. Okupljene je pozdravio predsjednik Vijeća Gradskog kotara Grad, Marin Krstulović, obrazloživši dnevni red, spomenuvši tko izrađuje Plan upravljanja te što je do sada napravljeno po tom pitanju.

Među inim problemima koji tište stanovnike povijesne jezgre, moglo se čudi o divljanju cijena u trgovina tijekom sezone, sveprisutnom problemu buke koja narušava normalan život unutar zidina, nedostatak parkinga, prekomjeran broj apartmana i ugostiteljskih objekata... Pitali su se zašto unutar zidina postoji turistička ambulanta a ne ambulanta za građane. Sugrađanin Nikola Beusan pitao je kada će se u jezgri realizirati javni WC budući da 'Grad za kakvog događanja postaje pisoar'. Brojni sudionici osvrnuli su se na oštećenost ulica i Straduna, zapitali se koliko je oštećena stabilnost građevina unutar zidina budući da je iz Grada izneseno na tone šuta 'potkopavalo se samo kako bi se dobila kamara više'. "Zašto onoliki decibeli, pa u gradu se po noći ne da živjeti?", kazala je stanovnica jezgre Tea Batinić.
U nastavku je Karmen Čabrilo ponudila gradonačelniku da useli u stan kojeg njezina obitelj ima kako bi iz prve ruke osjetio sve blagodati života u jezgri. Marc van Bloumen je predložio da se potpuno zabrani izdavanje dozvola za iznajmljivanje apartmana osim stanovnicima jezgre koji tu žive, a imaju višak prostora za izdavanje kako bi mogli osigurati pristojan život obitelji. Također, smatra kako bi se kamionima trebao zabraniti ulaz u Grad. Stanovnike je zanimalo i zašto vozilo Hitne pomoći u Grad ne ulazi preko Pila nego 'ide preko Ploča i tako gubi barem 20 minuta'.

Frano Haklička pitao je zašto je uopće potreban Konzervatorski odjel kad je očito da se grad svakodnevno devastira, a gradonačelnika je pitao zašto se svaki veći koncert i događaj održava baš u Gradu? S obzirom da u zidinama prednjače stanovnici starije životne dobi, što je pokazao i popis stanovništva proveden prije tri godine, sugrađanka Karmen Čabrilo predložila je da gradska vlast u suradnji s građanima organizira 'pomoć u nošenju spenze do kuće starijima'. Mnoge je zanimalo kako će se organizirati razdvajanje otpada u jezgri, a djelatnici Čistoće pohvaljeni su za svoj trud oko čišćenja Grada. Čak se mogla čuti ideja da se za Grad nabave kante za otpad s gumenim kotačima. Spomenuta je i Stulina ulica koja je, kako je rečeno, 'cijela na rupe ali ne od traktora jer oni tuda ne prolaze nego od dostave za obližnje restorane'.  

Ana Žuvela osvrnula se na rapidnu depopulaciju povijesne jezgre te kazala kako 'osim nastojanja Dubrovačke biskupije nismo vidjeli nikakve konkretne mjere za repopulaciju Grada'. Svi nabrojani problemi neće biti problem kada ne bude ljudi, zato je depopulacija najveći problem, kazala je.    

Zboru građana prisustvovao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković sa svim pročelnicima upravnih odjela, direktorima gradskih komunalnih poduzeća te komunalnog redarstva kao i pojedini gradski vijećnici. To potvrđuje, kazao je Franković, koliko ova gradska uprava želi uvažavati građane bez obzira iz kojeg kotara dolazili.
- Naslijedili smo sveopći kaos. Uništavanje povijesne jezgre gdje je profit isključivo i jedino bio osnovno mjerilo uspjeha. Nitko prije mene najmanje deset godina iz cijele gradske uprave nije nije uzeo i oduzeo  ni jednu stolicu ili stol s javne površine, a istovremeno su svi znali da se krše pravila da svi stavljaju više stolica. Zatvarale su se oči. Mi smo krenuli i dizali smo stolove više puita i vidi se da se uveo red. Ključan dokument je Plan upravljanja. On obvezuje mene i svakog onog iza mene da neće moći raditi mimo tog dokumenta – kazao je Franković te se osvrnuo na komunalne probleme:
- Stradun je plutao, mi smo prvi otvorili glavni kanalizacijski kanal i što smo našli? Enormne količine masti. Do 2021. svi ugostiteljski objekti moraju imati ugrađene mastolovce. Pojačan je sustav vodoopskrbe u povijesnoj jezgri. Obnovili smo Peskariju ribarnicu i dali je ribarima na upravljanje.

Spomenuo je kupnju bivšeg mliječnog restorana u suradnji s DPDS-om.
- Taj prostor će imati društvenu namjenu. Razgovaramo sa Zakladom Caboga o mogućnosti postavljanja knjižnice u tom prostoru, a u jednom manjem dijelu bi omogućili i sanitarni čvor koji je nasušno potreban u povijesnoj jezgri. Za dvije godine imat ćemo u jezgri osnovnu školu u jednosmjenskoj nastavi uređenjem prostora kojeg nam je ustupila Biskupija. Kreće uređenje i adaptacija tog prostora i postojeće škole - kazao je gradonačelnik Franković okupljenim sugrađanima. Podržao je ideju da se svima onima koji stvarno žive u povijesnoj jezgri pomogne u obnovi stanova, sufinanciranju svih onih stvari koje su im potrebne za život.

Osvrnuo se i na oštećenost jezgre.
- Ne možemo mi popravit koliko se u sezoni može uništit. Nemoguće. Odlučili smo se da ćemo u novoj Odluci o komunalnom redu koju ćemo donijeti najkasnije u ožujku zabraniti većim vozilima prolazak preko Straduna. Samo elektro vučna vozila će moći preko Straduna – najavio je Franković. Po pitanju buke u jezgri, najavio je, Grad je angažirao tvrtku koja će zajedno sa komunalnim redarstvom ići i mjeriti buku na javnim površinama.

Pitao je sve prisutne jesu li za to da se u Plan upravljanja uvrsti odluka kako onaj tko uistinu živi u povijesnoj jezgri može iznajmljivati slobodni dio svog stambenog prostora, a svi ostali koji ne rade na takav način da im se zabrani iznajmljivanje apartmana jer tako će se vratiti život u Grad? Gradonačelnikov upit prisutni sugrađani su u znak potvrde i podrške popratili velikim pljeskom.

Kotar Grad će sve zaključke proslijediti gradskoj upravi u nadi da će u tom smijeru dalje pojačano djelovati. Na kraju se Marin Krstulović zahvalio svima na sudjelovanju jer su 'pokazali što znači biti aktivan građanin'.
19. travanj 2024 17:43