StoryEditorOCM
DubrovnikNATJEČAJ ZA DOKUMENTACIJU OBNOVE LJETNIKOVCA GUČETIĆ

Od ruševnog ljetnikovca do objekta javne i društvene namjene

Piše dv; Foto: Grad Dubrovnik
21. siječnja 2020. - 15:29
Pokrenuta je javna nabava za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju ruševnog ljetnikovca Gučetić u objekt javne i društvene namjene u Mokošici. Izrada projektne dokumentacije obuhvaća izradu idejnog, glavnog i izvedbenog projekta te ishođenje akta o građenju, a projekt obnove vodit će Zavod za obnovu Dubrovnika.

Nakon izrade projektne dokumentacije, planirana je prijava na europske fondove za financiranje izvođenja radova obnove cijelog kompleksa.

Ljetnikovac Gučetić - Lazarević u Obuljenu je najveći i najreprezentativniji sačuvani kompleks ladanjske arhitekture Rijeke dubrovačke XVI. stoljeća. Ljetnikovac je danas bez krova i u ruševnom stanju, a ranije je izrađen arhitektonski snimak postojećeg stanja cijelog kompleksa, konzervatorski elaborat i vrtna studija.

Osnovna buduća namjena ljetnikovca je društveno-kulturni centar, s memorijalnim centrom posvećenim Ruđeru Boškoviću. Memorijalni centar ne bi se osmislio kao muzejski prostor, već bi bio tematizirani programski dio društveno-kulturnog centra. Njegova namjena bila bi i edukacijska te društveno-gospodarska, a ciljane skupine su stanovnici ovog područja, od najmlađih do najstarijih, kao i mogućnost sadržaja za posjetitelje s tematikom memorijalnog centra Ruđer Bošković.
23. travanj 2024 08:16