StoryEditorOCM
DubrovnikBiskupsko sjemenište

MLADI VAS TREBAJU, DA IH POTAKNETE RIJEČIMA, ALI I PRIMJEROM Vjeroučitelji Dubrovačke biskupije okupljeni na duhovnoj obnovi

Piše PSD.
20. siječnja 2020. - 12:59
Duhovna obnova za vjeroučitelje Dubrovačke biskupije održana je 18. siječnja u Biskupskom sjemeništu u Dubrovniku. Duhovnu obnovu je predvodio rektor Sjemeništa i ravnatelj Klasične gimnazije mr. don Josip Lebo, a sudjelovao je i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

U razmatranju je voditelj obnove potaknuo na promišljanje kako vjerovati u današnjim okolnostima, kakva je vjera vjeroučitelja, kako je prenose mladima, te je li samo o njoj nešto znaju ili je pak žive. Naglasio je da je Kristov poziv za življenje vjere uvijek aktualan, a s njime povezan i stalni poziv na obraćenje.

Naveo je i četiri nerazdvojiva elementa koja bi trebala biti prisutna u životu vjernika: vjerovati, moliti, živjeti vjeru i djelovati. Kazao je da vjera mora postati živi odnos vjeroučitelja s Bogom, odnosno čin njihovog bezuvjetnog predanja Bogu, a što se ostvaruje i kroz molitvu.

Vjeroučiteljima i odgojiteljima u vjeri ravnatelj Lebo je poručio: „Mladi vas trebaju, da ih potaknete riječima, ali i primjerom!“ Naglasio je nerazdvojivost vjere i molitve, a na kraju i ohrabrio okupljene da uvijek uz sebe imaju onoga koji je „Put, Istina i Život“.

Nakon pokorničkog bogoslužja i sakramenta ispovijedi, vjeroučitelji i odgojiteljice u vjeri su slavili euharistiju koju je predvodio rektor Lebo u koncelebraciji s generalnim vikarom i pročelnikom Katehetskog ureda don Hrvojem Katušićem.

Šime Zupčić
20. travanj 2024 03:18