StoryEditorOCM
DubrovnikRAZVOJNI PROJEKTI GRADA DUBROVNIKA

Prvi đir Libertasovih 'harmonika', rekordna ulaganja u školstvo, dva milijuna kuna za 152 gradskih stipendista...<br /> <br /> <br />  

Piše Grad Dubrovnik
10. siječnja 2020. - 11:17
„HARMONIKE“ U PRVOM ĐIRU

U 2020. godini stiže čak 27 novih autobusa


Po prvi put na dubrovačkim ulicama, kao dio voznog parka društva za prijevoz putnika Libertas, ovog četvrtka putnike su prevezli niskopodni zglobni autobusi.

Tri vozila stigla su direktno na Pile gdje su novinari, zajedno s gradonačelnikom Matom Frankovićem i direktorom Libertasa Antom Vojvodićem, sa suradnicima, imali priliku iskusiti vožnju novim autobusima. -„Zglobni autobusi vrlo su nam značajni jer će rasteretiti najopterećenije linije poput „jedinice“ i „šestice“, ali i zbog preuzimanja prijevoza putnika s kruzera na relaciji Luka-Pile, čime ćemo uvelike smanjiti promet Zagrebačkom ulicom i gužve u kontaktnoj zoni“, rekao je gradonačelnik Mato Franković.

Najavio je kako je nabavom prva tri zglobna autobusa započeo proces pomlađivanja voznog parka gradskog prijevoznika te da će samo tijekom 2020. godine Libertas raspolagati s ukupno 27 novih autobusa. Do ljeta ove godine gradskim ulicama prometovat će 11 autobusa financiranih EU sredstvima.

Očekuje se dolazak 5 mini buseva kao i 5 autobusa za prigradske linije, a već na idućoj sjednici Gradsko vijeće treba potvrditi odluku o kupnji dodatne tri „harmonike“. Prve narančaste „harmonike“ su autobusi marke MAN, dužine 18 metara, kapaciteta 41 sjedećeg i 107 stajaćih mjesta. Između ostalog ispunjavaju i najstrože ekološke norme te nose oznaku E6. Pojedinačna cijena autobusa je 2,1 milijun kuna, a Libertas Dubrovnik samostalno će iz vlastitih prihoda podmirivati obveze predmetnog operativnog leasinga.



Zbog svog kapaciteta i efekta „3 u 1“, uvođenje u promet ovih autobusa imat će utjecaj na smanjenje broja autobusa koji su do sada pristizali na područje Pila i kontaktne zone te time i smanjenje prometnih gužvi.


OBNOVA ŠKOLSKE INFRASTRUKTURE

Grad Dubrovnik u školstvo u 2019. uložio 97,9 milijuna kuna

Grad Dubrovnik je u protekloj 2019. godini u školstvo uložio 97,9 milijuna kuna i to predstavlja najveće ulaganje u više od tri desetljeća. Na ovaj se način gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Matom Frankovićem približila realizaciji obećanja o obnovi školske infrastrukture te ostvarivanju jednosmjenske nastave u osnovnim školama u Gradu.

Najprije, po prvi put od 1985. godine gradi se nova škola. Riječ je o zgradi nove osnovne škole „Montovjerna“, a u nju je uloženo 70,6 milijuna kuna. Također, koncem godine konačno je potpisan i ugovor s Ivom Felnerom odnosno sa Zakladom Caboga Stiftung o donaciji više od 15 milijuna kuna za uređenje nove škole u ulici Ilije Sarake, kao i uređenje dijela sadašnje škole Marina Getaldića unutar gradskih zidina.

U 2019. završena je energetska obnova OŠ Marina Držića vrijedna 816 tisuća kuna, dok bi 7,5 milijuna kuna vrijedna obnova OŠ Ivana Gundulića trebala bi biti gotova do kraja ove školske godine. Ušteda energije u školama ovim projektima iznosi preko 50 posto.

Kako je Vlada Republike Hrvatske uvela mjeru potpunog financiranja knjiga za osnovne škole (mjera koju je Grad Dubrovnik samostalno uveo prije pet godina), svim osnovnoškolcima osigurane su radne bilježnice, tehničke kutije i likovne mape - vrijedne 1,5 milijuna kuna, a Grad s po tisuću kuna sufinancira i knjige srednjoškolcima te je za tu mjeru osigurano 700 tisuća kuna.

I na samom kraju 2019. godine, Grad Dubrovnik udvostručio je dosadašnji iznos stipendija za učenike i studente. Tako umjesto milijun, Grad izdvaja čak dva milijuna kuna za ukupno 152 stipendista.


Stotinu milijuna kuna odrađenih i pokrenutih projekata te niz poticajnih mjera, samo u 2019. godini, više su nego jasan pokazatelj smjera djelovanja ove gradske uprave u području školstva.

 
18. travanj 2024 10:38