StoryEditorOCM
DubrovnikRAZVOJNI PROJEKTI GRADA DUBROVNIKA

Obnova dječjeg igrališta u Novoj Mokošici, izgradnja memorijalne staze i portala na Srđu, Dječji vrtić Izviđač energetski obnovljen iz EU fondova...

Piše Grad Dubrovnik
13. prosinca 2019. - 16:42
GRAD ZA DJECU

Započela obnova dječjeg igrališta u Novoj Mokošici

U Novoj Mokošici su započeli pripremni radovi na uređenju dječjeg igrališta. Izvedeni su potrebni iskopi i pripremni zemljani radovi za ugradnju temelja nove opreme i igračaka kako bi igralište bilo sigurno za korištenje.

Plan sanacije obuhvaća zamjenu dotrajalih sprava i postavljanje novih igračaka te ostale potrebne popratne radove. Na tlo će se postavit zaštitna anti-stres gumena podloga, a oko samog igrališta će se postaviti nova ograda jer je postojeća zastarjela i predstavlja moguću opasnost za najmlađe. Izvođač radova je Gradimat d.o.o Split, a prema ugovoru investicija vrijedna nešto manje od 260 tisuća kuna bez PDV-a trebala bi biti završena unutar 30 dana.

SPOMEN NA 6. PROSINCA

Kreće gradnja memorijalne staze i portala na Srđu

Projekt sanacije i uređenja postojeće memorijalne staze s križnim putom Srđ-Dubrovnik te gradnje simboličko-ceremonijalnog ulaza u spomen područje Križnog puta na Srđu predstavili su u gradskoj vijećnici prošlog tjedna gradonačelnik Mato Franković i autor akademik Nikola Bašić.

Na mjestu pristupa memorijalnoj stazi s križnim putom izgradit će se simbolički portal kojeg je autor zamislio kao velikom znaku u obliku rimskog broja te označava 6.12. Na taj način spomenički prostor dobiti će odgovarajući ulazni akcent, uočljiv s magistrale, što će otkloniti sadašnju dezorijentaciju u pronalaženju pristupa stazi, istaknuto je na prezentaciji.

- Taj uzidani rimski broj predstavlja ulazni prostor prema memorijalnoj stazi koja vodi do Srđa. Povijesni put je prekinut izgradnjom magistrale, izgubio se u recentnoj gradnji privatnih kuća i drugih građevina. To je jedna neartikulirana staza, ljudi su ga učinili prohodnom. On ustvari bitno mijenja tu pristupnost stazi jer na putu ima skalina koji su postali dio autentičnosti staze, ali su nedostupne za osobe slabe pokretljivosti. Naš memorijalni spomenik, simbolički ulaz u stazu ruši tu komunikacijsku barijeru. Konstruiramo postojeću stazu, popravljamo puknute zidove, postavljamo znakovne oznake koji će ljudima osigurati kretanje, oni ne osvjetljavaju stazu nego pružaju smjer staze. To bi bila prva etapa - rekao je akademik Bašić govoreći o detaljima projekta.

Gradonačelnik Franković je naglasio kako se ovim projektom napokon na dostojanstven način obilježiti najveći dan u novijoj povijesti Grada. - Dan je to kad je Dubrovnik za razliku od mnogih drugih gradova se uspio othrvati napadu. Mislim da se često u javnosti nedovoljno ističu bitke u Dubrovniku i to što je to Dubrovnik postigao u Domovinskom ratu, a posebno da je bio napadan s kopna, zraka i mora. I ovako ćemo na pravi način prikazati 6. prosinca kao dan velike dubrovačke pobjede – naglasio je gradonačelnik Franković.

EUROPSKI FONDOVI

Završeni radovi energetske obnove vrtića Izviđač

Završeni su radovi na povećanju energetske učinkovitosti zgrade dječjeg vrtića Izviđač. Radi se o jednom u nizu infrastrukturnih projekata za koji je Grad Dubrovnik osigurao bespovratna sredstava iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Europske unije te iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Ukupna vrijednost ove investicije iznosila je nešto više od 3,8 milijuna kuna s PDV-om, a Grad Dubrovnik je iz EU fondova osigurao 2,1 milijun kuna bespovratno.

Radovi na energetskoj obnovi obuhvatili su zamjenu vanjske stolarije na novoj i staroj zgradi vrtića, te dodatno toplinsko izoliranje vanjskih zidova i stropa nove zgrade vrtića. Krovište iznad negrijanog tavanskog prostora i pročelje starog dijela zgrade su sanirani. Postojeći toplovodni sustav grijanja zamijenjen je elektro kotlovima, te je ugrađen novi sustav za grijanje i hlađenje pomoću dizalica topline, što će rezultirati smanjenom potrošnjom energije za oko 62 posto i smanjenom emisijom ugljikovog dioksida.


Povodom završetka radova, održana je konferencija za medije u obnovljenom objektu. Gradonačelnik Franković naglasio je kako je u još jednom vrtiću podignuta razina kvalitete usluge te se zahvalio ravnateljici Milan Mustać na izvrsnoj organizaciji rada vrtića tijekom trajanja radova. Zahvalio se i upravnom odjelu koji je proveo već cijeli niz energetskih obnova, kao i izvođaču koji je uspješno odradio posao.





 
19. travanj 2024 11:06