StoryEditorOCM
DubrovnikZAVRŠENA ENERGETSKA OBNOVA DJEČJEG VRTIĆA IZVIĐAČ

FRANKOVIĆ Dižemo razinu kvalitete pruženih usluga u našim predškolskim ustanovama

Piše kf Foto: Tonči Plazibat
12. prosinca 2019. - 12:26
Energetska obnova zgrade dječjeg vrtića 'Izviđač', jednog u nizu projekata u predškolskom odgoju kojim Grad Dubrovnik podiže razinu kvalitete infrastrukture za najmlađe, je završena. Tim povodom na konferenciji za novinare u prostorijama Izviđača, gradonačelnik Mato Franković naglasio je kako je u ovoj godini europskim sredstvima obnovljen i dječji vrtić Ciciban.
- Diže se razina kvalitete pruženih usluga u našim predškolskim ustanovama. Ukupna investicija za Izviđač iznosila se tri milijuna 834 tisuće kuna s PDV-om, a Grad Dubrovnik je iz EU fondova osigurao još dodatnih bespovratnih dva milijuna 107 tisuća kuna. Kontinuirano nastavljamo ulaganje u naše ustanove kako one predškolskog tako i osnovnoškolskog karaktera. Uistinu se isplati koristiti europska sredstva jer se radi o značajnim novcima – naglasio je Franković te zahvalio ravnateljici i odgojiteljicama u vrtiću na strpljenju dok nisu završili radovi a posebno izvođaču radova na dobro obavljenom poslu poput onog odrađenog i na OŠ Lapad.

Dječica su se vratila u vrtić i sve uredno funkcionira, naglasila je ravnateljica Dječjih vrtića Dubrovnik Boja Milan Mustać.
- Ovaj dječji vrtić počeo je s radom 1961. godine. Nova zgrada je napravljena 1968. godine i 2019. imamo odrađenu energetsku obnovu. U vrtiću je sedam skupina, 130 djece, 14 odgajatelja i četiri pomoćne radnice. Vrtić je namjenski napravljen, ima sve što mu je potrebno i našoj djeci i roditeljima želimo da ovo bude mjesto za radost i igru – kazala je ravnateljica Milan Mustać te najavila kako je u planu i obnova krova na starom dijelu zgrade te popravak terase.

Radovi na zgradi vrtića obuhvatili su zamjenu vanjske stolarije na novoj i staroj zgradi vrtića, te dodatno toplinsko izoliranje vanjskih zidova i stropa nove zgrade vrtića. U ime izvođača radova Capitalis d.o.o., Miho Klečak se zahvalio na ukazanom povjerenju te naglasio kako je nova fasada napravljena i na starom dijelu koji je spomenik kulture i na novom dijelu objekta.
Krovište iznad negrijanog tavanskog prostora i pročelje starog dijela zgrade su sanirani. Postojeći toplovodni sustav grijanja zamijenjen je elektro kotlovima, te je ugrađen novi sustav za grijanje i hlađenje pomoću dizalica topline, što će rezultirati smanjenom potrošnjom energije i smanjenom emisijom ugljikovog dioksida.
- Ukupna ušteda je 62 posto – kazao je Klečak. Prvotni energetski razred C završetkom energetske obnove objekta zamijenjen je razredom C.

Radovi su završeni u ugovorenom roku, a projektom je znatno povećana energetska učinkovitost zgrade gradskog vrtića te su umanjeni budući izdaci za utrošak energije. Tijekom oblaska zgrade DV Izviđač gradonačelniku Matu Frankoviću djevojčica koja pohađa vrtić uručila je prigodan poklon.
19. travanj 2024 14:34