StoryEditorOCM
DubrovnikNEKA OSTANE U 'OBITELJI', BLIZU MORA

Zgrada Kapetanije prodana opatijskoj kraljici brodova

11. prosinca 2019. - 10:45
Opatijka Katica Hauptfeld, osnivačica i direktorica turističke agencije Katarina line, menadžerica godine po izboru Udruge poslovnih žena Krug, nova je vlasnica zgrade Lučke kapetanije u Gružu, koja se donedavno spominjala kao budući dom gradske Javne ustanove Rezervat Lokrum. Za kupnju nekretnine na atraktivnoj gruškoj lokaciji Hauptfeld je navodno izdvojila 1,5 milijuna eura.

Zdanje nadomak Luke Gruž koje je denacionalizacijom vraćeno ranijim vlasnicima, obitelji Marka i Kate Rusko i Johna Despića, zbog otkupne cijene našlo se proljetos pred dubrovačkim Gradskim vijećem, no gradonačelnik Mato Franković povukao je s dnevnog reda raspravu o kupnji zbog nove zakonske odredbe prema kojoj procjeniteljsko vijeće mora dati suglasnost za kupnju nekretnine na Obali Stjepana Radića.

Bilo je to potkraj svibnja. Rezervat Lokrum u međuvremenu je odustao od namjeravanog preseljenja da bi pola godine kasnije atraktivna nekretnina kod Hotela Petka našla novu vlasnicu. Hauptfeld je kupila bivšu Kapetaniju, zgradu površine 326,9 metara četvornih koju čine prizemlje, prvi kat i potkrovlje uz mogućnost dogradnje objekta do najviše 400 'kvadrata'.

U agenciji Katarina Line potražili smo novu vlasnicu kako bismo je pitali što namjerava učiniti sa svojom novom akvizicijom. S obzirom na smještaj u blizini pomorske luke i gruških nautičkih vezova, kao i zbog činjenice da brodovi Katarina line u sezoni često prometuju dubrovačkim akvatorijem, zanimalo nas je hoće li joj zgrada poslužiti u poslovne svrhe:

- Gospođa Hauptfeld nije u uredu, možete joj se javiti mailom – rečeno nam je u opatijskom sjedištu tvrtke Katarina line. Hauptfeld smo kontaktirali i putem društvenih mreža, no odgovor je zasad ostao na čekanju.

U međuvremenu, dubrovačku javnost intrigira bogat životopis poslovne žene koja je posljednjih desetak godina nanizala pregršt priznanja; od godišnje nagrade Hrvatske turističke zajednice za agencijskog djelatnika, Grada Opatije za gospodarstvo, menadžerice godine po izboru Crome... HTZ joj je dodijelio i godišnju nagradu ‘Anton Štifanić’…

Hauptfeld je često u medijima naglašavala da je ključ uspjeha u diversifikaciji poslova, pa je tako turističku flotu za sve generacije i interese kombinirala s hotelskim smještajem, biciklističkim turama od Kvarnera do juga Dalmacije i programima za goste različitih budžeta, naturiste, planinare, pješake...

Jutarnji list svojedobno je pisao kako je Katica Hauptfeld četvrta generacija obitelji hrvatskih iseljenika. Kao šestogodišnja djevojčica bribirsku je adresu zamijenila južnoafričkom, a po povratku u domovinu počela se baviti brodarstvom.

Prije ponude Katarine Hauptfeldt za zgradu dubrovačke Kapetanije, gradska Javna ustanova Rezervat Lokrum planirala je kupiti prostore u Gružu za 1,65 milijuna eura, no procjeniteljsko je vijeće kao pretjerano visoku odbilo procjenu stalnog sudskog vještaka pa je zgrada na kraju prodana za 166 tisuća eura manje od prvotne procjene.



Mark Rusko, nasljednik dubrovačke brodovlasničke obitelji koji radi kao odvjetnik u Haagu, 2017. je najavio kako će deložirati dubrovačku Lučku kapetaniju iz gruške zgrade u vlasništvu njegove obitelji. Godinu kasnije, to je sudski i isposlovao pa su uredi Kapetanije iselili na novu adresu u vojarni, Vukovarska 16.
 
25. travanj 2024 13:56