StoryEditorOCM
DubrovnikOMILJENI DJEČJI SVETAC U OČIMA MALIŠANA DJEČJEG VRTIĆA PILE

Sveti Nikola je svet zato što živi poviše nas. Sveti Vlaho mu je susjed

Piše Kristina Filičić Foto: Branka Mumalo
6. prosinca 2019. - 23:18
Ivana Pavlović, 5 godina

Donosi slatkiše u bječvice. None mi je dala jednu lijepu šarenu dugu bječvu pa ću je objesit. Čuva nas svih. Gore s neba. On je anđeo i ne može se vidjeti. Malo se spusti na zemlju, traži slatkiše da ga niko ne vidi i onda po noći kad spavamo on tiho, tiho ostavi slatkiše i nestane. Jako puno slatkiša mu treba, skoro cijeli dan ih traži. Može nosit vreću, snažan je. Kad je bio mlad, vježbo je i zato ima snage. Sad je star ali nema veze.

Borna Mladinić, 6 godina

On je stari dundo. Živi neđe gore poviše neba, đe pada snijeg. Ima Krampusa. To je nekakva životinja, puno je smotana. Cijeli je crn, ima crni rep i bijele rogove. On ne može nabavit slatkiše k'o sv. Nikola nego dok hoda bere šibe. Smotan je zato donosi šibe. Meni nije donio ali je donio mojoj noni šibu. Bila je ona dobra nego joj je donio za ukras. Nikola može letit čarolijom. Ima dugu bradu, kapu i štap. Sveti je zato što živi poviše nas. Sveti Vlaho mu je susjed.

Korina Lujo, 5 godina

Ima špicastu kapu, brkove i bradu. U Lapadu živi. Nema auto jer mu je vreća velika. Mislim da ima kamion. Mama mi je pričala kako su bile dvije kćeri u nekog dunda. Nisu se mogle oženit i onda im je sv. Nikola kad su oni zaspali odnio zlatnike. Kad su se probudili taj dundo je oženio jednu kćer. Čizmicu ću stavit na prozor, otvorit ću mala vrata i cijelo vrijeme ću čekat pa kad dođe neće znat da sam ga vidila. Lani mi je donio nešto za bojat'. Nemam pojma što će ove godine.

Karlo Ivušić, 6 godina

Dođe s velikom vrećom. Možda u banci radi, ne znam. Siguran sam da kupi slatkiše u butizi ali on to radi po noći. Nisam ga nikad vidio, ali mislim da ću u petak. Ima bijelu bradu, kapu na kojoj je križ i plašt. Krampus mu nosi vreću. Nosi i šibe, bere ih u šumi. Dobio sam šibu jednom zato što nisam zno oprat čizmicu. Živi na nekom otoku. Brodom će doć' do nas. Želim da mi donese što on želi, nek' on smisli. To će se meni, naravno, svidjet.

Ella Maržić, 4 godine

Zove se sveti zato što nosi poklone. Živi sa Krampusom, on mu je pomoćnik. Ne živi na nebu, ma on je čovjek, ne može letit. Gledam kroz prozor i čekam hoće li doć Krampus ili sv. Nikola. Mi imamo Krampusa u grupi ođe u vrtiću ali ne živoga nego od papira. Ima taj Krampus rogove i rep, uši i noge. Nije baš ovako ko ja, on je životinja. Upoznala sam sv. Nikolu reko mi je da budem dobra pa će mi dat poklon. U kinu sam ga upoznala kad sam gledala Frozen.

Noa Kamić, 5 godina

Na papiru mu treba napisat i ostavit. On to vidi i on sve zna. Ja bi lutku doktoricu. Ima kolibu na oblaku. Kad spavaš, on donese stvari. Ali samo jednu noć, nije vazda. Znam kako izgleda. Nevidljiv je, ima crveni kaput, kapu i krunu, bijelu bradu i crne čizme. On stavi poklone ispod bora i ide ća. U vrtiću stavlja u čizmicu, a doma ispod bora. I anđeo isto dolazi, ima krila, dolazi sam i donosi bombone. Bit će puno poklona. Onda ih otvoriš i igraš se.

Jelena Obuljen, 4 godine

Mama mi je pričala da sv. Nikola traži dobru djecu i daje poklone. Donese im jedan kombi ili neku igračku. Ali ženski kombi. I ja bih jedan rozi. Dječici nosi poklone, ne nosi velikima. Donosi dar i malome Isusu, pa će onda i on bit sv. Nikola. Nikola živi na nebu. Ako neko nije dobar onda sv. Nikola grmi s neba. Puno grmi ali zato što su druga djeca neđe tamo zločesta. Ne ođe u nas, mi smo dobri. A ako bude neko dobar onda će mu donijet poklone.

Petra Radić, 6 godina

On je čovjek koji djeci nosi bombone. Baš je poznat. Nekad dođe i u vrtić. Dolazi kad sva djeca i roditelji zaspu. Brzo ubaci bombone i otiđe, a Krampus onima koji nisu dobri ubaci šibe. Sve to napravi po noći, onda ostale tjedne ima za odmarat. Radi negdje baš daleko jer mora pravit' slatkiše. Nije baš, baš daleko, nego malo daleko jer dođe pješice do nas. Kad pripremim čizmicu ili čarapu, zaželim nešto u sebi i onda mi on to donese. Kako me čuje ne znam.

Linda Polzer, 6 godina

Nikola je dobar dundo i jako voli djecu zato je sveti. Često dolazi u ovaj vrtić Pile. Živi daleko u nekim kućama, ide s Krampusom po svijetu i dava djeci poklone. Kad se rano ujutro probudimo, možemo vidjet sv. Nikolu. Ja sam ga vidila. Ima žuto odijelo i crvenu vreću, žutu kapu s nekakvim iksom, čizme smeđe ili crne, pojas, i mlad je i star. A dundo Krampus donosi šibu. Djeca koja su dobila šibu to im je upozorenje da drugi put moraju bit' bolji.

Kristina Stamatović, 5 godina

Nekad zaželim poklon a nekad mi on sam donese što hoće. Slatkiše sam tražila. Donosi samo djeci koja slušaju, koja pojedu ručak ali meni nekad ostane pola. U vrtiću jedem mahune a doma ne želim to jesti. Nisam nikad vidila sv. Nikolu ali ga nekad nacrtam doma. Nisam nikad pitala gdje živi. Ne živi u vrtiću ali mislim da živi u Dubrovniku. Možda ima jake mišiće pa može nosit' vreću. Nema pomoćnike jer svi po noći spavaju. Ali pomažu mu patuljci, ima ih deset.
23. travanj 2024 21:48