StoryEditorOCM
DubrovnikVISOKE GRADSKE KAZNE

Evo koliko ćete platiti ako volite da vaš pas slobodno šeće

2. prosinca 2019. - 23:35
U šetnji vam je ususret dotrčao pas bez povodca? Ili vas je u gluho doba noći probudio lavež susjedova kućnog ljubimca koji, uzgred, ispred vašeg praga redovito prazni crijeva? Ovakva i slična iskustva doživjeli su mnogi Dubrovčani koji se opravdano pitaju može li tko stati na kraj ovakvim nepodopštinama.

Iz Grada Dubrovnika potvrđuju kako je u posljednja dva mjeseca Komunalno redarstvo izdalo 8 prekršajnih naloga zbog kršenja Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca.
- Kazne iznose 1000 kuna, i to za šetanje psa bez povodca – objasnili su iz gradske uprave, ne navodeći jesu li i kako ove godine sankcionirali vlasnike koji su kršili druge komunalne odredbe.
Može li i koliko na uvođenju reda u tretmanu životinja intervenirati Veterinarska inspekcija, s obzirom na njezine ovlasti? Poznato je da veterinarski inspektori, primjerice kod zanemarivanja životinja, pozivaju policiju radi oduzimanja zlostavljanog ljubimca. No, u Državnom inspektoratu kažu da je ovoj inspekciji djelokrug zakonski sužen:
- Vođenje pasa bez povoca i ostavljanje kućnih ljubimaca bez nadzora na javnim površinama na način kojim se ugrožava zdravlje i sigurnost ljudi i životinja te postupanje s napuštenim i izgubljenim životinjama u nadležnosti je Upravnih odjela komunalnog redarstva jedinica lokalnih samouprava na čijem se području kućni ljubimci nalaze. Uvjete i način držanja kućnih ljubimaca, kontrolu njihova razmnožavanja, uvjete i način držanja vezanih pasa te način postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama propisuju predstavnička tijela općina ili gradova u skladu sa Zakonom o zaštiti životinja. Nadzor provode Upravni odjeli komunalnog redarstva – tumače nam iz Državnog inspektorata koji se izuzeo od odgovornosti u još jednom slučaju:
- Lavež pasa nije reguliran propisima o Zaštiti životinja već posebnim propisima o javnom redu i miru i nije u nadležnosti ovog tijela, već u nadležnosti jedinice lokalne samouprave, Komunalnog redarstva – otkrili su iz Državnog inspektorata.

Vrijedi istaknuti kako je Grad Dubrovnik koncem studenog završio javno savjetovanje o nacrtu Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama.
Razlog su novine u Zakonu o zaštiti životinja donio je niz novina koje se tiču ovlasti postupanja komunalnih redara, obvezu mikročipiranja pasa te mogućnost da jedinice lokalne samouprave propišu trajnu sterilizaciju kao obvezan način kontrole razmnožavanja.
U tom smislu Grad Dubrovnik u suradnji s udrugama za zaštitu životinja od srpnja 2018. godine uspješno provodi akciju sterilizacije mačaka na cijelom gradskom području.
Prema podacima iz veterinarskih ambulanti sterilizirano je ukupno 714 mačaka, od toga 500 ženki i 214 mužjaka. Sve su sterilizirane mačke označene malim rezom na vrhu uha i kao takve ih se može lako prepoznati.

Kastracija i/ili sterilizacija mačaka provodi se prvenstveno radi kontrole i regulacije mačje populacije, posebno kada su u pitanju mačke koje nisu zbrinute i borave vani te iz javno-zdravstvenih razloga, a ova akcija će se nastaviti i dogodine godine.
U 2019. godini za skrb o napuštenim životinjama u Proračunu je planirano ukupno 870 tisuća kuna pa je tako do danas utrošeno 207.375 kuna za sterilizaciju mačaka te 516.150 kuna za hranu za pse privremenog azila Žarkovica. Dodatno, na zahtjev Društva za zaštitu životinja Dubrovnik, posljednjim rebalansom Proračuna usvojen je iznos od 500 tisuća kuna za potrebe uređenja azila na Žarkovici radi poboljšanja uvjeta boravka životinja.
Kućni ljubimci pred gradskim vijećnicima
Iz gradske uprave izvijestili su o napretku javnog savjetovanja o nacrtu Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama.
-Nakon što je završen prvi dio savjetovanja - prikupljanje prijedloga i mišljenja, sada je u tijeku druga faza – obrada pristiglih materijala i pripremanje izvješća o provedenom javnom savjetovanju.
Kada izvješće bude završenu bit će objavljeno na web stranici Grada Dubrovnika i dostavljeno vijećnicima Gradskog vijeća, koji će odlučivati o prijedlogu Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama - kažu iz gradske uprave. 
 
Za azil zasad 3 milijuna kuna
U svibnju ove godine predstavljeno je idejno rješenje budućeg Azila za prihvat napuštenih pasa i mačaka s područja Dubrovnika koji će moći primiti 350 pasa i 50 mačaka. U prijedlogu Proračuna za 2020. godine planirana su sredstva za početak gradnje u iznosu od 3 milijuna kuna.
Projekt obuhvaća ulazne i prijemne prostore, prostore za osoblje te za smještaj životinja. Prostor za smještaj pasa u skloništu sastojat će se od zatvorenog dijela za svaku životinju zasebno te otvorenog dijela zasebno ograđenog prostora unutar kruga skloništa, u kojem neće biti mogućnosti ozljeđivanja životinja, a u kojem će se psi moći slobodno kretati primjereno svojim potrebama. Ispred boksova bit će vanjski prostori za istrčavanje, ograđeni ogradom, a omogućavat će pristup psima izvana. Osigurat će se i prostori za obuku i socijalizaciju pasa. U servisnoj građevini bit će smješteno osoblje - veterinari, treneri, timaritelji i ostalo potrebno osoblje, a biti će i prostor za volontere koji se budu željeli uključiti u rad azila, kojim će upravljati stručno tijelo. U planu je i hotel za pse gdje će građani moći ostaviti psa na čuvanje uz plaćanje naknade, kažu iz Grada Dubrovnika.
 

18. travanj 2024 10:26