StoryEditorOCM
DubrovnikCIJEPLJENJE U PORASTU

UZ SEZONU GRIPE Na jugu ponestalo cjepiva, evo kad stižu dodatne doze

Piše GB
2. prosinca 2019. - 14:53
Dubrovačko-neretvanska županija privremeno je ostala bez cjepiva protiv gripe, potvrdio nam je ravnatelj Županijskog zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić.

- Točno je da je potrošeno svih 8 tisuća doza koje smo ranije naručili. U posljednje dvije do tri godine bilježimo porast cijepljenih osoba, najviše iz rizične skupine starijih osoba i kroničnih bolesnika. No, nema razloga za zabrinutost jer su dodatne doze već naručene za cijelu Županiju. Do ovog petka bi trebala biti podijeljeno svih 1800 doza prema iskazanim potrebama – kazao je dr Mato Lakić i dodao kako zbog aktualne nestašice cjepiva u najjužnijoj županiji dosad nije bilo pritužbi građana.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izvijestio je kako je ove godine na temelju iskazanih potreba naručeno 360 tisuća doza cjepiva, što je gotovo 10 posto više nego lani.

Iz HZJZ-a javljaju kako je ove sezone nabavljeno četverovalentno cjepivo protiv gripe za preventivni program. Sastav cjepiva sukladan je preporuci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), a za njegovu su proizvodnju korištena dva tipa virusa gripe tipa B, a ne jedan kao u ranijim trovalentnim cjepivima.
24. travanj 2024 17:02