StoryEditorOCM
DubrovnikZIMA JE PRED VRATIMA

STIŽE VELIKA PROMJENA VREMENA Idući tjedan je moguć i snijeg, negdje će se temperatura spustiti i do -10, svakako pripremite topliju odjeću i obuću!

Piše PSD.
30. studenog 2019. - 10:02
Najavljivano se, nažalost, ostvarilo, pa se dosadašnjem popisu mjesta s rekordnom količinom oborine u studenome u četvrtak ujutro priključila pulska zračna luka, u petak ujutro i Metković, a s mjerenjem u petak navečer i Knin. U subotu ujutro možda će i još poneko mjesto. Naravno, još uvijek neslužbeno, dok to ne potvrde klimatolozi DHMZ-a.

I temperaturni ekstremi samo što nisu potvrđeni - posebice u Dubrovniku, gdje je rekordno visoka srednja mjesečna temperatura studenoga neprijeporna, unatoč suboti hladnijoj od petka te prijepodnevu oblačnijem od poslijepodneva. Vrlo će vjerojatno ovo biti najtopliji studeni i u Hvaru, možda i u Splitu, gdje će u subotu, nakon duljeg vremena, cijeli dan puhati bura. Osjetna, iako slabija nego primjerice u Senju, gdje će imati česte olujne udare, prenosi Jutarnji.

No već tijekom sve oblačnije nedjelje opet okreće na jugo, gdjegod i jako, s kojim će doći i kiša, mjestimice i obilnija, najprije na sjeverni Jadran, u ponedjeljak i južnije. Za razliku od onoga prošlih dana, čak i tjedana, ovo će jugo biti kratkotrajno jer će već do kraja ponedjeljka na sjevernom Jadranu opet zapuhati bura i to jaka te olujna, uz koju su čak ponegdje moguće i snježne pahulje, a od sunčanijeg utorka bure će biti uzduž cijeloga Jadrana.

I na kopnu će sljedeći dani biti "izazovni" i "zanimljivi"! U nedjeljno će jutro biti česte magle i mraza, pa sunčanih sati, u drugom dijelu dana i sve mnogobrojnih oblaka, iz kojih ponegdje na zapadu već može biti i kiše. Tijekom ponedjeljka će kiša biti sve češća, gdjegod i obilnija, a u drugom dijelu dana u mnogim će krajevima padati i snijeg - u gorju sigurno, a vrlo vjerojatno i u barem nekim nizinama, makar pomiješan s kišom. Naravno, pritom će temperatura zraka biti osjetno niža nego prošlih dana, a još hladnije će biti nakon manje oblačnih noći od utorka do četvrtka, kad se temperatura u gorju može spuštati i ispod -10 °C, objavio je HRT.

Stoga je krajnje vrijeme za zaštitu bilja od hladnoće, a tko nije - neka napokon premjesti lončanice u zatvorene prostore. I naravno, pripremite topliju odjeću i obuću, u kopnenom području čak pravu zimsku jer će mnogima dobro doći kape, šalovi i rukavice, a ne zaboravite na minuse pripremiti i "limene ljubimce".

- U subotu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti djelomice sunčano, uz povremeno umjeren sjeverozapadni vjetar. Ujutro još može biti tek malo kiše. Bit će hladnije nego u petak, uz temperaturu uglavnom između 5 i 9 °C.

U noći i ujutro još malo kiše može biti i u središnjoj Hrvatskoj, a zatim djelomice sunčano i danju bez oborine. Temperatura zraka uglavnom između 4 i 9 °C, a prema večeri će se razvedravati, uz osjetniji pad temperature zraka.

I u gorskim je krajevima ujutro još moguća kiša, a danju će uz promjenljivu naoblaku biti dosta sunčanog vremena. Na sjevernom Jadranu još i više. Zapuhat će umjerena i jaka bura koja podno Velebita može imati olujne udare, uz umjereno valovito i valovito more. Bit će hladnije nego u nedjelju, osobito u gorju, uz temperaturu zraka većinom od 3 do 7 °C, u unutrašnjosti Istre između 6 i 10 °C, a uz more ujutro oko 9 °C, poslijepodne 11 do 14 °C.

U Dalmaciji nakon oblačnijeg jutra danju pretežno sunčano. Puhat će umjerena i jaka bura. More malo do umjereno valovito, još ujutro prema otvorenom i valovito. Jutarnja temperatura zraka u unutrašnjosti od 1 do 6 °C, uz more 10 do 15 °C, a poslijepodnevna oko 15 °C, u unutrašnjosti 10 ili 11 °C.

Podjednako i na jugu Hrvatske, uz prevladavajuće sunčano poslijepodne, a prijepodne uz umjerenu naoblaku i još uvijek mogućnost za malo kiše. Zapuhat će umjerena do jaka bura - prognozira Dunja Plačko-Vršnak, a prenosi HRT

U nedjelju na moru jugo, gdjegod i kiša, na kopnu hladnije, uz maglu i mraz, a u ponedjeljak:

- Nakon razvedravanja tijekom noći, nedjeljno jutro će u unutrašnjosti biti hladno, ponegdje i maglovito, uz čest mraz. Danju djelomice sunčano. U ponedjeljak oblačno i kišovito, a uz pad temperature zraka poslijepodne će kiša prijeći u susnježicu i snijeg, najprije u gorju, zatim i u nizinama. Do utorka ujutro moguće je stvaranje snježnog pokrivača, osobito u gorju. Od utorka smirivanje vremena, uz mjestimičnu jutarnju maglu i mraz te osjetno hladnije nego u ovome tjednu.

U nedjelju na Jadranu postupan porast naoblake, uz kišu najprije na sjevernom dijelu, a u ponedjeljak i drugdje, mjestimice moguće i obilniju. U utorak će se razvedriti, pa će sredinom tjedna biti barem djelomice sunčano. Jugo će u ponedjeljak okrenuti na jaku i olujnu buru, najprije na sjevernom dijelu, a u utorak će se proširiti na cijelu obalu. Bit će hladnije nego prošlih dana, ali primjerenije godišnjem dobu - prognozirala je za HRTDunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a donosi Jutarnji.
19. travanj 2024 15:07