StoryEditorOCM
DubrovnikDALEKO OD PRAVIH SNIŽENJA

BLACK FRIDAY U DUBROVNIKU I ŽUPI Trgovci tradicionalno škrtarili na popustima

Piše Ahmet Kalajdžić
foto: Tonči Plazbat/Hanza media
29. studenog 2019. - 16:26
Za razliku od većih hrvatskih gradova, na dubrovačkom je području tradicionalni "trgovački dan D" iliti black Friday još je uvijek blijeda sjena te svjetske navade.

Rijetke su bile trgovine koje su nudile popuste veće od 50 posto.

Trgovkinja Mia Jelčić radi u jednoj takvoj i kaže:- Potražnja za modnim dodacima i ove je godine uočljivo veća za "crni petak", s tim da smo pojedine artikle snizili i do 80 posto! Najčešći su kupci oni stari, koji znaju što hoće i što sve imamo. Imam dojam da su upravo najvjerniji kupci bili u tijeku ponude te su nas posjetili već prijepodne. Nisu razgledavali, nego ciljano, kao da dovikuju, tražili točno određeni artikl. Inače, mislim da bi učinak prodaje bio veći da su proširili ponudu artikala na sniženju ili da su iz centrale tvrtke poslali novu robu- priča Mia, dok Dragica Zorić, kao da se pravda, ruku punih paketa umotanih u božićni ukrasni papir, govori:

-Željela sam jednim udarcem ubiti dvije muhe: kupiti darove za dolazeće blagdane i "uloviti" neki popust.

Medicinsku sestru Ružicu Kusovac zatekli smo na klupi u prolazu velikog trgovačkog centra u Župi pored čak pet velikih trgovačkih vrećica. Kaže nam da je od svih, njezina samo ona najmanja:- Kupila sam tek mali umjetni bor i mirisne svijeće. Ostale vrećice su sestre i neputova, a ja ih čuvam dok oni obilaze ostale trgovine u trgovačkom centru. Osobno nemam posebno jaku želju šopingirati i detaljno provjeravati cijene: to me zamara, iako uvijek volim iskoristiti prigodu i ako povoljnije nađem ono što duže tražim, to kupiti jeftinije.

Dojam je kako su najveće gužve u dubrovačkim trgovinama zapravo u njima susjednim kafićima gdje se sve živo komentiralo: problemi s prepunim parkiralištem, gotovo opipljivu nervozu kupaca zbog razočaranja uslijed slabijeg izbora željenih artikala, neispunjena očekivanja... Jedan od trgovaca kojem popodnevna smjena samo što nije počela priča da je skoro zakasnio na posao jer nije imao gdje parkirati vozilo::- Katastrofa! Vidim da ima i vozila iz susjedne Crne Gore te BiH, ali mislim da će biti po onoj "kako došli- tako pošli" jer im osim bolje ponude nismo ponudili i cijene koje su očekivali. Čuo sam ih kako se dogovaraju da će iduće godine zajedno dijeliti trošak goriva te otići u Graz ili Trst za pravu kupovinu.



Rijetki su se Dubrovčani "ulovili" na ponuđena sniženja. Većina ih komentira:- Standardna su! Isplate se tek bijela tehnika i neki skuplji odjevni predmet. Možda i mobitel, ali ih unatoč najavljenoj akciji u prodajnim centrima telekom- kompanija uopće nije bilo! Zaposlenici su im, slegajući ramenima, u najboljem slučaju govorili tek da "robu očekuju popodne"!

Na odjelu gdje se prodaju satovi i nakit mlada trgovkinja Josipa Zec govori da je najveći dio robe snižen 30, a samo dio 40 posto, dok su brandovi sniženi 20 posto:- I ove nam je godine ludnica, a zapravo se najviše traže markirani proizvodi i poklon- bonovi!- priča Josipa dok u susjednoj drogeriji trgovkinja kaže da pravu navalu kupaca očekuju popodne, kad završi radno vrijeme. A njezina kolegica Hana Šakir iz trgovine jeans- odjećom ističe:

-Naša su sniženja samo 20 posto i za svaki artikl. No, riječ je o skupoj robi te su ta sniženja dovoljna da privuku i nove i stare kupce. Procjenjujem da ih je tri puta više nego lani!




ANKETA

Mira Falkoni, umirovljenica:



- Suprugu i meni danas je sasvim obični dan! U trgovački centar nismo došli ni zbog kakvog posebnog velikog sniženja niti je na nas utjecala potrošačka groznica i unatoč reklamama s velikim postocima, nismo kupili ništa neplanirano.


Miho Perić, elektrotehničar:



- Sa suprugom i kćerkom sam došao kako bih iskoristio slobodan i konačno sunčani dan, a ne zbog popusta na bilo koji artikl. Spojioli smo ugodno s korisnim a osobno mislim da se kupnja na "crni petak" isplati samo u Splitu i Zagrebu, gdje su brojni trgovački centri s većom, boljom i osjetno jeftinijom ponudom.


Ivo Trojanović, pomorac:



- Plovim 45 godina i znam što je "crni petak" i širom svijeta prava sniženja. SAD je bez premca. Vidio sam kupce da zbog popusta 80- 90 posto postave šator i "samo u vrećama za spavanje" noće pred trgovinom! Tamo su svi artikli na popustu i valjan im je rok trajanja. Kod nas su trgovci još spori, a ljudi dolaze većinom kako bi uštedjeli koju kunu. A da bnam je standard veći, osobno se ne bih brinuo ni zbog većih gužvi!

 
19. travanj 2024 12:56