StoryEditorOCM
DubrovnikRAZVOJNI PROJEKTI GRADA

U novu sezonu s novim autobusima, Mokošici nova parking mjesta i prvi park za pse...

Piše Grad Dubrovnik
29. studenog 2019. - 14:47
U iduću turističku sezonu s novim autobusima

Libertas Dubrovnik završio je postupak nabave 11 novih gradskih autobusa za javni prijevoz, koji bi trebali biti isporučeni kroz narednih sedam mjeseci. Riječ je o niskopodnim autobusima tvrtke Solaris Bus & Coach S.A., koja je udovoljila zahtjevima natječajnog postupka i s kojom je potpisan ugovor o isporuci. Ova investicija vrijedna je 17,7 milijuna kuna i u potpunosti je financirana EU sredstvima.

Novim autobusima pomlađuje se flota Libertasa, osigurava viša razinu kvalitete pružanja usluge građanima, uz poštivanje najviših ekoloških standarda na tržištu. Svaki od njih kapaciteta je u prosjeku 85 mjesta, dužine 12 metara, ima troja vrata i opremljen tako da je prilagođen osobama s invaliditetom. U prometu bi novi autobusi trebali biti do iduće turističke sezone, a već u narednih mjesec dana očekuje se i isporuka prva tri zglobna autobusa.

PROMET I PARKING

Novih 66 parkirališnih mjesta Mokošici

Grad Dubrovnik nastavlja s rješavanjem problematike parkiranja na gradskom području gradnjom 66 novih parkirališnih mjesta na dijelu između Ulice Marina Kneževića i Između dolaca. Vrijednost ove investicije je 2.581.837,00 kuna s PDV-om, a predviđeni rok trajanja radova je 120 radnih dana. Ugovorni izvođač radova na izgradnji je tvrtka Dubrovnik ceste, dok stručni nadzor provodi tvrtka Graf d.o.o.

Ovaj projekt dio je uređenja novih parkirališta u najvećem dubrovačkom prigradskom naselju, gdje kroz nekoliko projekata na više lokacija Grad Dubrovnik investira u ukupno više od 200 novih parkirališnih mjesta. Na ulici Od izvora završeno je uređenje 11 novih mjesta, dok su u tijeku radovi na projektima ispod zgrade HRVI sa 72 nova mjesta te kod križanja Ulice Marina Kneževića i Između dolaca, gdje su radovi na 57 novih parkirališnih mjesta započeli u listopadu. Svi navedeni projekti u velikoj mjeri riješit će dugogodišnje neugodnosti i problemi koje građani Mokošice imaju s parkiranjem svojih automobila.

POŠTUJMO GRAD

Dubrovnik u procesu ocjene održivosti destinacije

Grad Dubrovnik je započeo aktivnu drugu fazu projekta mjerenja održivosti destinacije, koji za gradsku upravu provodi Globalno vijeće za održivi turizam (GSTC). Izvješće Ocjene odredišta za Dubrovnik ovo tijelo provodi temeljem kriterija za održivi turizam i destinacijski menadžment utvrđenih od strane Ujedinjenih naroda, a procjenjuje se kako će biti završen tijekom siječnja 2020. Uz Plan upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom grada Dubrovnika koji je također u fazi izrade, riječ je o ključnom dokumentu koji će definirati trenutni stupanj održivosti i pomoću kojih će se definirati daljnji koraci u upravljanju destinacijom s ciljem postizanja održivog turizma.

U ovoj fazi projekta predviđene su brojne radionice, fokus grupe i individualni intervjui direktora GSTC-a za područje Mediterana Ioannisa Pappasa sa širokim krugom dionika u dubrovačkom turizmu, objasnio je Pappas na predstavljanju projektnog zadatka u ponedjeljak u Lazaretima. Temeljem tih konzultacija i analizom politika, GSTC će primjenom propisanih kriterija i indikatora vrednovati trenutačnu uspješnost odredišta.

Po završetku analize, dubrovačkoj javnosti predstavit će se evaluacija dosadašnjih aktivnosti, a gradska uprava dobit će konkretne praktične smjernice za poboljšanje rezultata u najvažnijim područjima održivosti odredišta: destinacijski menadžment, koristi za lokalno gospodarstvo, životna i kulturna dobrobit te zaštita prirode i prirodnih resursa. Pokrovitelj projekta je udruženje Cruise Lines International Association (CLIA), partner Grada Dubrovnika i potpisnik Sporazuma o suradnji na očuvanju i zaštiti kulturne baštine Dubrovnika.

SKRB O ŽIVOTINJAMA

Prvi gradski park za pse

U Mokošici je završeno uređenje prvog gradskog parka za pse s igralištem. Smješten na površini od oko 2270 metara, omogućuje vlasnicima da svoje pse puste s uzice kako bi se mogli slobodno kretati unutar za to predviđenog i ograđenog prostora. Izvedene su posebno ograđene zone za male i za velike pse, a investicija je ukupno vrijedna oko 370 tisuća kuna.
25. travanj 2024 14:24